Стара стабла пријетња за пролазнике

Данијела Бајић
Стара стабла пријетња за пролазнике

БАЊАЛУКА - Стара, осушена стабла, међу којима су нека од њих засађена и прије више од вијека, приликом мало јачег вјетра представљају опасност за пролазнике, а угрожени су и околни објекти, као и аутомобили.

Да здравствено стање стабала на подручју града није на завидном нивоу грађани могу да уоче готово сваки пут приликом јачег вјетра. Тај сценарио није нас заобишао ни у понедјељак увече, када се у улици Јована Дучића одломио дио старог дрвета који је пао на два аутомобила. Само је срећа “пресудила” да нико не буде повријеђен.

Професор на катедри за интегралну заштиту шумских екосистема Шумарског факултета у Бањалуци Зоран Станивуковић истакао је за “Глас Српске” да здравствено стање дрвореда на подручју града није сјајно, што се, према његовим ријечима, може голим оком видјети.

- У великој мјери се ради још о старим дрворедима. Нека стабла су старија и од 100 година, што за поједине врсте није много, али ако у току живота том дрвећу буде промијењена околина, као што се код нас дешава урбанизацијом, онда и њихово здравствено стање постаје јако нарушено - казао је Станивуковић.

Додао је да скраћивање животног вијека са собом носи одређене посљедице, тако што стабла постају ломљива, лако се изваљују и на тај начин угрожавају пролазнике и објекте.

- Да би сачували или бар успорили пропадање стабала надлежни у граду би требало много више рачуна да поведу о њиховом здравственом стању, што изискује и одређене активности - рекао је Станивуковић.

Највише старих стабала, нагласио је Станивуковић, налази се у улици Краља Петра Првог Карађорђевића, која је главна и прва у граду, гдје су стабла сађена још прије више од 100 година.

- Неопходно је урадити студију здравственог стања стабала у парковима и алејама, јер, заиста, представљају велики ризик за пролазнике. Сви се сјете здравственог стања стабла када се нешто деси те одговорност пребацују једни на друге, али нико ништа конкретно не предузима - казао је Станивуковић.

Према ријечима стручњака, дрвореди су најосјетљивија и најугроженија категорија јавног зеленила, а његово стање утврђују на основу густине која се мјери сензорима.

Због олујног невремена праћеног јаким вјетром, које је у понедјељак захватило и овај град, екипе Ватрогасне бригаде интервенисале су неколико пута, али нису забиљежене веће интервенције.

Према подацима са терена, у току ноћи оборена су два стабала те неколико грана.

Из бањалучке Ватрогасне бригаде додатно су апеловали на суграђане да не пале ватру на отвореном, с обзиром на то да је бригада у посљедњих неколико дана имала више од 20 интервенција на гашењу пожара на отвореном.

Бршљан

Зоран Станивуковић је казао да бршљан, који све више “опсједа” стабла на шеталишту уз Врбас, нема штетну улогу.

- Бршљан стабла користи само да се, што би се народски рекло, попне мало у висину. Он није као имела, која од стабла црпи воду и тако му наноси штету - рекао је Станивуковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана