Србско сабрање “Баштионик” организује божићну акцију: Храном пуне пакете, а срца љубављу

Јана Кезић
Србско сабрање “Баштионик” организује божићну акцију: Храном пуне пакете, а срца љубављу

БАЊАЛУКА - Србско сабрање “Баштионик” и ове зиме ће традиционално путем добротворних акција прикупљати средства и тиме уљепшати празничне дане онима којима је помоћ најпотребнија.

Уз јаку вјеру и позитивну енергију “Баштионик” дјелује већ годинама, а захваљујући овим доброчинитељима на многа лица враћен је осмијех, те показано да нико није сам. Члан Србског сабрања “Баштионик” Бојан Морача за “Глас Српске” каже да акција у вези са божићним празницима почиње данас. Акција ће, како каже, трајати све до Божића, а они који желе да помогну могу то учинити у сједишту “Баштионика”.

- Осим тога, биће постављене и кутије у већини храмова Епархије бањалучке, а у другој половини децембра организоваћемо и дежурства у маркетима, гдје ће грађани моћи остављати намирнице - рекао је Морача.

Објаснио је да након тога припремају пакете, а од новчане помоћи докупе све што треба. Додао је да су приоритет основне животне намирнице: шећер, брашно, уље, али и слаткиши за малишане. Осим тога, потребна су и средства за хигијену, прашак за веш, сапуни, шампони и остало.

- И ове године планирамо обићи најмање 100 породица, али тај број буде и већи. Помажемо углавном на подручју Епархије бањалучке, а посљедњих година и бихаћко-петровачке - казао је Морача.

Истиче да су људи веома хумани, али их некада треба мало “погурати”.

- Циљ нам је да људима који су у тешкој ситуацији бар мало олакшамо свакодневицу, а, осим тога, и ми се лијепо осјећамо када видимо да смо некоме измамили осмијех - казао је Морача.

Додао је да се поклонима увијек посебно обрадују дјеца.

- То су дјеца која скромно живе и немају много тога, а када добију пакетић, заиста се обрадују, док се они нешто мало старији обично стиде - рекао је.

Предсједник Србског сабрања “Баштионик” Предраг Адамовић каже да су ове године реализовали многобројне активности, од редовних посјета Косову и Метохији па до божићне и васкршње добротворне акције “Будимо људи”. Имали су и више промоција књига, као и пројекцију филма о животу Срба на Косову и Метохији под називом “Ако те се сјетим једном само”.

- Ако треба да оцијенимо годину, онда је она, и поред свих проблема и искушења која су се дешавала на Косову и у окружењу, била успјешна. Број задужбинара за Косово и Метохију, као и новчани износ донација народној кухињи и другим корисницима је у порасту - казао је Адамовић. Додао је да су покренули још једну племениту акцију под називом “Дјеца свих нас”.

- Ријеч је о стипендирању дјеце са Косова и Метохије и тренутно стипендирамо 52 ђака са 50 евра мјесечно - закључио је Адамовић.

2 дјевојчице и 3 дјечака

Информације

Људи великог срца, који желе да помогну онима којима је помоћ неопходна, могу да путем сајта “Баштионика”w­ww.bastionik­.org - њњњ.бастионик.орг сазнају како то да учине.

- Сви који желе да нам се придруже на било који начин детаљне информације могу пронаћи на нашем сајту - рекао је Предраг Адамовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана