Продаја станова пада, цијене квадрата расту

Данијела Стоканић
Продаја станова пада, цијене квадрата расту

Бањалука - Цијене станова на подручју града у благом су порасту, а потражња и продаја стамбеног простора је већ неко вријеме у паду.

У агенцијама за продају некретнина тврде да је цијена квадратног метра стана у новоградњи данас и до 100 КМ виша него 2014. године.

- Тренутно су најтраженије гарсоњере и једнособни станови у старој градњи, величине до 50 квадрата и то на мало удаљенијим локацијама од центра града јер су много јефтинији у односу на новоградњу и стамбени простор у старим зградама - објаснио је директор једне од бањалучких агенција за некретнине Петар Зец.

Уочљиво је да је и понуда на тржишту слаба, јер су људи несигурни у своју финансијску будућност, због чега се многи плаше да ријеше своје стамбено питање.

- На слабу продају станова, а више цијене утиче много фактора, између осталог, Закон о капиталној добити, који  продавцима не иде никако наруку. На примјер, неко од становника ко жели да прода мали стан како би купио већи треба да плати капиталну добит, која износи и до десет одсто на разлику. Такође, све више људи са некретнинама ради на црно - објаснио је Зец. 

Када су у питању цијене станова, додао је Зец, оне варирају и зависе од насеља, спрата па до стања у каквом се налазе.

- Цијена нових станова у центру града прошле године је достизала и до 3.500 марака по квадратном метру. Цијене су у односу на 2014. годину скочиле и до 100 КМ по квадрату - рекао је Зец.

Продавци некретнина истичу да, с обзиром на економску ситуацију, још има довољно купаца.

- Најјефтинији су станови у староградњи, који захтијевају санацију и они се крећу од 1.400 до 1.800 марака по квадрату, док новоградња иде до 2.500 КМ по квадрату. Цијену диктира и локација - рекла је једна од запослених у агенцији Јелена Газић, истичући да је већа потражња од понуде.

Додала је да се у посљедње вријеме све више становника, умјесто стана, одлучује за куповину и градњу куће у неком приградском насељу јер је исплативије.

Економски аналитичар Зоран Павловић истиче да је дошла таква ситуација да се станови већи од 70 квадрата и веће приватне куће не могу продати.

- Продаја некретнина, између осталог, и станова у граду никад није била гора. Разлог за то су високе цијене - рекао је Павловић.

Додао је да, како се ситуација у друштву усложњава, људи се све више одричу непотребног трошења новца. 

- Тај новац све чешће улажу у банке и евентуално у неке државне обвезнице које су нископрофитабилне. Проблем са инвестицијама је врло значајан - истакао је Павловић. 

Куповина

Становник Борика Веселко Митровић, који је стан купио крајем прошле године, каже да никада не би могао себи да приушти кров над главом да није имао помоћ својих и супругиних родитеља.

- Цијене некретнина су нереалне. Нови станови су јако скупи, а у старим зградама ако купиш јефтин стан, мораш много да уложиш у адаптацију. Имам добар посао и редовну плату. Купио сам стан када сам се оженио јер су у помоћ ускочили моји и родитељи супруге, па смо се скућили - рекао је Митровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана