Прихватни центар на Паприковцу пружа уточиште бескућницима: Топао оброк и кревет умјесто улице

Невена Рељић
Прихватни центар на Паприковцу пружа уточиште бескућницима: Топао оброк и кревет умјесто улице

БАЊАЛУКА - Бијег и уточиште од минуса и ниских температура у хладним јесењим данима, лица у скитњи проналазе у Прихватној јединици за бескућнике у склопу Геронтолошког центра на Паприковцу.

Капацитет Прихватне јединице је десет лежајева, а неријетко се дешава да зими сви буду попуњени. Директор Геронтолошког центра Винко Лолић рекао је за “Глас Српске” да се доласком хладних дана увијек повећа број корисника.

- Тада је највећи притисак на прихватну станицу због временских околности, а у граду је много бескућника. Свакога прихватимо, помогнемо, нахранимо, медицински збринемо и урадимо све за њихово добро - казао је Лолић.

Додао је да се живот у прихватној станици промијенио појавом вируса корона, али да поштују све епидемиолошке мјере.

- Корисници више не иду у ресторане када имају ужину, највише времена проводе у собама, носе маске и врше редовно дезинфекцију. Настојимо да поштујемо физичку дистанцу, а не социјалну јер нам је циљ да се корисници друже и комуницирају али у мањим групама - рекао је Лолић.

Према његовим ријечима ово је једини дом у региону, а можда и шире, у којем ниједан корисник није био заражен вирусом корона.

Главна сестра у Геронтолошком центру Нада Јукић нагласила је да у Прихватној јединици тренутно борави троје бескућника.

- То су особе са друштвено неприхватљивим понашањем, алкохоличари, лица која су склона лутању, просјачењу, лица без сталног мјеста боравка и слично - рекла је Јукићева.

Објашњава да по протоколу о сарадњи, лица у прихватилишту могу остати пет дана, али да постоје ситуације када им се одобри и дужи останак.

- У току тих пет дана покушава се ријешити питање њиховог статуса. Уколико се не истражи ништа, не избацујемо их на улицу, већ и даље остају у просторијама прихватне станице у договору са Центром за социјални дан - испричала је Јукићева.

Сви који дођу у прихватилиште, било самостално или са препоруком, добију исту услугу као и стални станари Геронтолошког центра.

- Тренутно у центру борави особа која нам је депортована из Хрватске, а живјела је у Аустралији. Ријешили смо документе, али је због епидемиолошке ситуације компликованији процес збрињавања за стране држављане - рекла је Јукићева.

Уређење

Прихватна јединица за бескућнике у склопу Геронтолошког центра је реновирана и савремена установа.

- Овај модерно уређени простор има осам лежајева распоређених у три собе, двије трокреветне и једну двокреветну, свака соба има купатило, а ту су и дневни боравак и кухиња - казали су у овом центру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана