Потписан споразум епархије Пакрачке са Универзитетом у Бањалуци

Срна
Потписан споразум епархије Пакрачке са Универзитетом у Бањалуци

ПАКРАЦ- Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин и Његово преосвештенство епископ пакрачко-славонски Јован потписали су данас у Пакрацу споразум о сарадњи, који ће допринијети унапређењу сарадње у области издаваштва, израде и размјене публикација, те очувану националне културне баштине.

У документу који је потписан у присуству министра за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Жељка Будимира наведено је да ће се сарадња установа потписница одвијати кроз заједничке активности и програме, као што је и омогућавање узајамног приступа архивској грађи и библиотечким фондовима, те међусобној промоцији.

Потписивању споразума присуствовао је и амбасадор БиХ у Хрватској Жељко Будимир, као и амбасадор Србије у Хрватској Јелена Милић.

Прошло је више од два вијека како је у Пакрацу основана библиотека коју је покренуо владика Кирил /Живковић/.

Од самог настанка библиотеке Епархије пакрачко-славонске ту су прикупљане значајне књиге које данас представљају немерљиво духовно и културно благо. Колики је значај ове библиотеке говори чињеница да је она друга у свијету по броју раних српских штампаних књига такозваних Србуља, али и низ других вредних књига које се овдје налазе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана