Potpisan sporazum eparhije Pakračke sa Univerzitetom u Banjaluci

Srna
Potpisan sporazum eparhije Pakračke sa Univerzitetom u Banjaluci

PAKRAC- Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin i Njegovo preosveštenstvo episkop pakračko-slavonski Jovan potpisali su danas u Pakracu sporazum o saradnji, koji će doprinijeti unapređenju saradnje u oblasti izdavaštva, izrade i razmjene publikacija, te očuvanu nacionalne kulturne baštine.

U dokumentu koji je potpisan u prisustvu ministra za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Željka Budimira navedeno je da će se saradnja ustanova potpisnica odvijati kroz zajedničke aktivnosti i programe, kao što je i omogućavanje uzajamnog pristupa arhivskoj građi i bibliotečkim fondovima, te međusobnoj promociji.

Potpisivanju sporazuma prisustvovao je i ambasador BiH u Hrvatskoj Željko Budimir, kao i ambasador Srbije u Hrvatskoj Jelena Milić.

Prošlo je više od dva vijeka kako je u Pakracu osnovana biblioteka koju je pokrenuo vladika Kiril /Živković/.

Od samog nastanka biblioteke Eparhije pakračko-slavonske tu su prikupljane značajne knjige koje danas predstavljaju nemerljivo duhovno i kulturno blago. Koliki je značaj ove biblioteke govori činjenica da je ona druga u svijetu po broju ranih srpskih štampanih knjiga takozvanih Srbulja, ali i niz drugih vrednih knjiga koje se ovdje nalaze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana