Палету букове сјечке у Бањалуци чекају по два мјесеца

Весна Поповић
Палету букове сјечке у Бањалуци чекају по два мјесеца

Бањалука - Они који љетос нису припремили огрев за зиму ових дана су у проблему, јер је потражња велика па на испоруку дрвне сјечке, па и дрва у појединим случајевима, чека се данима па и мјесецима.

Мјештанин Лазарева Миодраг Новаковић је рекао да је прије неколико дана хтио да наручи три палете букове сјечке, али је остао празних руку.

- У једној од грађа, гдје сваке године купујем сјечку, речено ми је да ме могу ставити на листу чекања и да ћу тек за два или два и по мјесеца моћи очекивати да ми довезу огрев, јер је све распродато. Буковина  је најтраженија и не могу стићи да је посијеку и нацијепају колико је потребно. Не знам шта ћу сада. Мораћу наручити метарице па онда платити људе да ми их изрежу и исцијепају. Папрено ћу платити то што дрва нисам купио раније - казао је Новаковић.

Сличне информације смо добили и од продаваца огрева. У једној бањалучкој фирми су потврдили да је потражња велика и да не могу одмах испоручити количине које купци траже.

- Имамо листу чекања и на испоруку купац чека највише седам дана. Интересовање грађана за куповину сјечке је огромно и далеко је веће него претходних година и то не само у посљедњи мјесец већ током цијеле ове године. Највише се тражи буковина и ње мање има. Храстовина је много мање тражена, али се може добити прије него буква. Палета у којој је 1,7 кубних метара дрвета, кошта 160 КМ - реко је благајник, који није желио да објављујемо нити његово нити име грађе у којој је запослен.

Ко покушава да купи дрва на метар преко једног од бројних огласа, исто неће бити боље среће. И ту се на испоруку чека најмање 15 дана. Према ријечима једног од трговца из насеља Шарговац, палета исцијепаног буковог дрвета код њега кошта 160 КМ, а храстовог 150 КМ.

- Када одвозимо на градско подручје, у ту цијену је укључен и превоз - казао је овај продавац.

За оне који желе купити огрев по метру кубном, цијене се крећу од 65 до 70 КМ за букова дрва, а од 55 до 60 КМ за храстовину. Превозници кажу да коначна цијена зависи од тога одакле се дрва довозе и које је крајње одредиште. Ако се узме у обзир да треба тражити циркуларну пилу да би дрва била изрезана и радну снагу за цијепање, цијена се пење на више од 100 марака по кубику и зато је велика потражња за дрвном сјечком.

И угаљ је такође тражена роба, а тона, зависно од врсте и калоричности, кошта од 150 КМ до 210 КМ.

Продавци су објаснили да га испоручују према количинама које имају у складиштима.

- Камиони не стају, нон-стоп угаљ развозимо купцима. Ове године је већа потражња него претходних година - рекао је радник на једном од стоваришта угља Живан Павић.

Пиланска без дрва

На мјесту гдје су годинама Бањалучани долазили да купују огрев натоварен на десетине паркираних камиона, у Пиланској улици, влада потпуно друга слика. Умјесто граје због договарања у вези са цијеном огрева и превоза, плацеви су празни, а на оградама се налазе катанци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана