Оператери плаћају паушал до 50.000 КМ

Весна Поповић
Оператери плаћају паушал до 50.000 КМ

Бањалука - Кабловски оператери би за већ постављену мрежу требало граду да плаћају паушалну годишњу накнаду од 20.000 до 50.000 КМ, а која ће зависити од градске зоне у којој је постављена.

Рекао је то након јучерашње сједнице скупштинског  Колегијума градоначелник Игор Радојичић, на којој је одлучено да ће се ово питање наћи пред одборницима 28. марта у склопу приједлога одлуке о висини паушалне накнаде за постављену кабловску канализацију за комуникацијске каблове и системе.

- Лани смо донијели одлуку која регулише питање прекопа и постављања нове кабловске канализације, а остало је неријешено питање оне која је већ била изграђена.  То би требало да буде ријешено овом одлуком. Ријеч је о увођењу паушалне накнаде за мрежу која је већ постављена на јавним површинама, гдје град до сада није по том основу остваривао никакав приход.  У најскупљој нултој зони она би износила око 50.000 а најјефтинијој 20.000 КМ - рекао је Радојичић.

Додао је да би на дневном реду требало да се нађе и одлука која  треба да регулише постављање базних станица мобилне телефоније на градском земљишту.

- И ту се уводи плаћање накнаде јер град ни ту није до сада остваривао никакве приходе  - објаснио је Радојичић.

Одборници би требало да разматрају и одлуку о коришћењу јавних површина, а Радојичић је објаснио да би она требало да ријеши питање постављања киоска те заузимање јавних површина за мање продавце у угоститељске баште.

- Кроз њу ће бити дефинисан и њихов изглед те димензије - казао је Радојичић.

Једна од тачака је и регулациони план који дефинише изглед центра града од Пасколине циглане до улице Васе Пелагића и од Ферхадије до зграде Народне скупштине РС.

- На простору старе аутобуске станице планирани су вертикални паркинзи. Плато испред Музеја савремене умјетности РС би требало да буде трг, а од Храма Христа Спаситеља требало би да буде шеталиште које би било комбинација зелене и трговске зоне са Централним спомен-обиљежјем које би требало да буде изнад паркинга у такозваној рупи - казао је Радојичић и додао да би одборници требало да  разматрају приједлог одлуке о додјели награда и признања поводом 22. априла - Дана града.

Број становника

Игор Радојичић сматра да би кроз Закон о локалној самоуправи требало да буде боље дефинисан дио који каже да треба да буду три службеника на 1.000 становника.

- Улазни податак је проблематичан, односно податак који се користи за број становника Бањалуке. Према посљедњем попису становника Републичког завода за статистику, Бањалука има 180.000 становника, а та бројка се не слаже ни са чим. Ако узмете списак пунољетних грађана са издатим личним картама и бирачке спискове, на њима се налази око 195.000 становника и на ту цифру треба додати малољетно становништво. Онда би по томе број становника у граду требало да буде бар 220.000. Зато тражимо да се измијени или улазни податак или да се квота обрачунава према другој методологији - рекао је Радојичић и додао да Градска управа има око 750  запослених.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана