Олакшице подстицај за већу производњу

Александар Стојановић
Олакшице подстицај за већу производњу

БАЊАЛУКА - Градоначелник Игор Радојичић изјавио је јуче да ће град у новој години, ради подршке привреди, укинути плаћање накнаде за уређење грађевинског земљишта за производне објекте.

Послије састанка са представницима Уније удружења послодаваца Републике Српске рекао је да су послодавци партнери Градске управе и да је примарни циљ развој и раст града на реалним основама.

- Одлука о нултој стопи накнаде за уређење грађевинског земљишта за производна улагања један је од корака који би требало да подстакне улагања у производњу. У наредној години ће на више локација бити понуђено 100.000 квадратних метара за инвеститоре, јер Градска управа управо том мјером жели да добије више заинтересованих за производна улагања - казао је Радојичић. 

Најавио је да ће наредне године град и Унија удружења послодаваца РС заједнички радити на организовању пословне конференције.

- Послодавци и градска администрација имају слично мишљење о томе како треба стратешки размишљати о секторима који су за будући период изузетно важни за град. Оно о чему размишљамо јесу нове технологије. Град већ ради на припреми о конципирању технолошког парка - простора на којем би биле форсиране модерне информационе технологије - рекао је Радојичић и нагласио да су у тим дјелатностима плате много веће па је већа и мотивација за останак људи.

Предсједник Уније послодаваца РС Саша Тривић изразио је наду да ће мјере, које ће Градска управа примјењивати од 2020. године дати резултате и да ће бити створени бољи услови за пословање.

- Од Нове године нема накнада за уређење грађевинског земљишта за изградњу пословних објеката за производњу, што представља почетак резања парафискалних намета у РС. Вјерујемо да ће уз помоћ мјера које су нам на састанку представљене бити створени бољи услови за пословање и развој привреде - рекао је Тривић.

Он сматра да су рјешења за спречавање одласка радне снаге из Републике Српске изградња вртића, школа и станова те повећање плата.
 

Промјена система образовања

Игор Радојичић је истакао да су се са послодавцима усагласили и о неопходности промјена у систему образовања, поготово када је ријеч о средњим стручним школама и уписним квотама.

Према његовим ријечима, проблем праксе је највидљивији, јер је седам дана практичне наставе у једној школској години - недовољно.

- Мора бити извршена промјена наставних планова и програма и за стручна занимања која имају перспективу. Морамо имати више праксе и повезаности са привредом - истакао је Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана