Наставља се акција “Удоми љубав”: Топли дом нашло девет паса

Сара Бојанић
Наставља се акција “Удоми љубав”: Топли дом нашло девет паса

БАЊАЛУКА - У акцији удомљавања паса под називом “Удоми љубав” до сада је новог власника добило њих девет, а акција је и даље у току.

Казали су ово за “Глас Српске” из Одјељења за комуналне послове у Градској управи и додали да су грађани веома заинтересовани за удомљавање паса из азила.

- Ова акција је привукла пажњу грађана, који су се одазвали у великом броју. До сада је удомљено девет јединки, старости од три мјесеца до пет година - казали су из Одјељења за комуналне послове.

Из овог одјељења су навели да постоје врло строга правила која потенцијални удомитељ мора да испуни.

- Пас не смије бити млађи од три мјесеца, а ни старији од пет година да би ушао у процес удомљавања. Сви пси су вакцинисани и чиповани, а посебна пажња се обраћа и на понашање паса. Агресивни пси не улазе у процес удомљавања - казали су из овог одјељења.

Потенцијални власник пса, односно удомитељ мора бити пунољетно лице.

- Лице које је заинтересовано за удомљавање пса мора приложити личну карту. Подаци о власнику се потом уносе у образац за удомљавање, а власник потписује изјаву и преузима обавезе како је наведено у изјави - рекли су из одјељења за “Глас Српске”.

Онај ко удоми љубимца добија здравствену књижицу, у којој су уписане вакцине, третмани и остале обавезе према псу, које је власник дужан да обави.

Навели су и да су до сада сви заинтересовани власници испунили услове за удомљавање паса.

- Сви они који су се до сада у оквиру акције “Удоми љубав” обратили нашем одјељењу испунили су све услове неопходне за удомљавање паса. Ако власник у бази података има велики број паса регистрованих на своје име и ако нема основне услове за живот јединке, односно кућицу и храну, тада не може удомити пса - казали су из овог одјељења.

Додали су да је предвиђена и ситуација када власник из одређених разлога мора пса да врати у азил.

- У том случају, уколико ветеринар процијени да се пас и даље може удомити, животиња опет улази у процес удомљавања - поручили су из одјељења.

Подсјетили су да је акција “Удоми љубав” покренута 4. априла ове године, поводом Свјетског дана напуштених животиња.

Ограничење

Из Одјељења за комуналне послове рекли су да је ограничен број паса које може удомити један власник.

- Једно лице може да удоми максимално два пса из азила. Ако из било којег разлога власник не може држати пса, дужан је да га врати у азил - казали су из Одјељења за комуналне послове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана