Nastavlja se akcija “Udomi ljubav”: Topli dom našlo devet pasa

Sara Bojanić
Nastavlja se akcija “Udomi ljubav”: Topli dom našlo devet pasa

BANjALUKA - U akciji udomljavanja pasa pod nazivom “Udomi ljubav” do sada je novog vlasnika dobilo njih devet, a akcija je i dalje u toku.

Kazali su ovo za “Glas Srpske” iz Odjeljenja za komunalne poslove u Gradskoj upravi i dodali da su građani veoma zainteresovani za udomljavanje pasa iz azila.

- Ova akcija je privukla pažnju građana, koji su se odazvali u velikom broju. Do sada je udomljeno devet jedinki, starosti od tri mjeseca do pet godina - kazali su iz Odjeljenja za komunalne poslove.

Iz ovog odjeljenja su naveli da postoje vrlo stroga pravila koja potencijalni udomitelj mora da ispuni.

- Pas ne smije biti mlađi od tri mjeseca, a ni stariji od pet godina da bi ušao u proces udomljavanja. Svi psi su vakcinisani i čipovani, a posebna pažnja se obraća i na ponašanje pasa. Agresivni psi ne ulaze u proces udomljavanja - kazali su iz ovog odjeljenja.

Potencijalni vlasnik psa, odnosno udomitelj mora biti punoljetno lice.

- Lice koje je zainteresovano za udomljavanje psa mora priložiti ličnu kartu. Podaci o vlasniku se potom unose u obrazac za udomljavanje, a vlasnik potpisuje izjavu i preuzima obaveze kako je navedeno u izjavi - rekli su iz odjeljenja za “Glas Srpske”.

Onaj ko udomi ljubimca dobija zdravstvenu knjižicu, u kojoj su upisane vakcine, tretmani i ostale obaveze prema psu, koje je vlasnik dužan da obavi.

Naveli su i da su do sada svi zainteresovani vlasnici ispunili uslove za udomljavanje pasa.

- Svi oni koji su se do sada u okviru akcije “Udomi ljubav” obratili našem odjeljenju ispunili su sve uslove neophodne za udomljavanje pasa. Ako vlasnik u bazi podataka ima veliki broj pasa registrovanih na svoje ime i ako nema osnovne uslove za život jedinke, odnosno kućicu i hranu, tada ne može udomiti psa - kazali su iz ovog odjeljenja.

Dodali su da je predviđena i situacija kada vlasnik iz određenih razloga mora psa da vrati u azil.

- U tom slučaju, ukoliko veterinar procijeni da se pas i dalje može udomiti, životinja opet ulazi u proces udomljavanja - poručili su iz odjeljenja.

Podsjetili su da je akcija “Udomi ljubav” pokrenuta 4. aprila ove godine, povodom Svjetskog dana napuštenih životinja.

Ograničenje

Iz Odjeljenja za komunalne poslove rekli su da je ograničen broj pasa koje može udomiti jedan vlasnik.

- Jedno lice može da udomi maksimalno dva psa iz azila. Ako iz bilo kojeg razloga vlasnik ne može držati psa, dužan je da ga vrati u azil - kazali su iz Odjeljenja za komunalne poslove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana