На посао чека 14 доктора наука

Јелена Танацковић
На посао чека 14 доктора наука

БАЊАЛУКА - У току 2021. године с евиденције незапослених Завода у бироу Бањалука запослено је 4.037 лица, што је за 55 лица мање у односу на 2020. годину. Тражени су специјалисти из појединих области, професори математике, професори њемачког језика, али и зидари и тесари.

Четрнаест доктора наука, 99 с титулом мастера и 1.352 дипломца налазе се међу 6.326 незапослених на подручју Бањалуке који активно траже посао, што је за 2.124 лица мање у односу на исти период у 2020. години када је било пријављено 8.450 незапослених лица.

Из  Завода за запошљавање потврдили су за “Глас Српске” да је по степену стручне спреме и занимањима евидентирано највише радника без занимања, затим слиједе економски техничари, дипломирани економисти, дипломирани правници, продавачи, машински техничари, те матуранти гимназије.

- Стање незапослених у бироу Бањалука на крају прошле године по степену стручне спреме било је 1.957 са средњом школом, док је неквалификованих радника 862 - кажу у Заводу.

Додају да је највећа потражња за грађевинцима, армирачима, тесарима, зидарима. Предсједник занатско-предузетничке коморе РС Лазо Шешић, истиче да више проблем није ни радна снага колико је већа несигурност опстанка на послу. 

- Осјети се мали помак јер смо с Министарством просвјете и културе обезбиједили стипендије и финансирање одређених заната. Лоше је што их ми обучимо, спремимо за посао да би они отишли - казао је Шешић.

На листи чекања у бањалучкој филијали Завода за запошљавање налазе се особе које посао траже и до 15 година.

- Од укупног броја евидентираних запослење до шест мјесеци чекало је 1.758 лица, до годину 1.381 пријављених, док је до двије године посао чекало 492 особе. Више од пет година посао су чекале 1.072 незапослене особе - нагласили су из Завода.

Истичу да је пандемија имала негативан утицај на све друштвене токове.

- Када је у питању рад у бироима имали смо дјелимичне проблеме у планирању обуке незапослених лица за тражење посла, а забиљежен је и већи прилив лица која су добила отказ уговора о раду - кажу у Заводу.

Обуке и радионице

Настављене су активности рада с незапосленим лицима, али у нешто тежим условима.

- Са сваким незапосленим лицем имамо савјетовање, а мотивациони семинари одржавани су у драстично мањем обиму због короне - поручују из Завода.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана