Млади Бањалучани шахом развијају креативност и интелигенцију

Јана Кезић
Млади Бањалучани шахом развијају креативност и интелигенцију

БАЊАЛУКА - Шах је ријетко привлачио младе, али ова мисаона и стратешка игра у посљедње двије, три година доживљава велику експанзију и популарност како у Бањалуци, тако и у цијелој Републици Српској.

Истакао је ово за “Глас Српске” оснивач и предсједник Центра за унапређивање и развој шаха “ГАМБИТ” из Бањалуке Немања Шипка истичући како је број полазника ове школе у сталном порасту, а шах тренутно их кроз почетну, средњу и напредну групу изучава њих око 70.

- Ово нас сврстава међу најмасовније школе шаха у Републици Српској, али и ФБиХ. Томе свједочи и недавно завршен шаховски турнир у оквиру Студентских спортских игара који је био најмасовнији у протеклих 13 година  - рекао је Шипка који је и ФИДЕ судија и ФИДЕ инструктор.

Осим омладине, како прича, генерално се велики број људи свакодневно опушта уз неколико партија шаха и на интернету. Објаснио је да на само двије највеће шаховске платформе, уживо игра око десетине милиона шахиста.

Нужан предуслов да би се неко почео бавити шахом, како каже, би био да полазник зна основна правила шаха, с нагласком на кретање фигура.

 - Све остало се учи на тренингу, основне завршнице, матирања, тактички напади и стратешки методи у напредној групи – рекао је Шипка.

Објаснио је да шах има многе бенефите, те нагласио да он развија способност гледања из туђе перспективе, побољшава памћење, повећава интелигенцију. Осим тога шах омогућава потпуно усмјерен ток мисли, повећава креативност, развија вјештину планирања.

- Колико је изучавање шаха корисно средство за дјецу и младе, говори и то да више од 40 земаља широм свијета, попут Русије, Јерменије, Венецуела, Исланда, па и Србије су шах интегрисале у свој образовни систем, као и усвојена декларација Парламента ЕУ из 2012. о увођењу програма “Шах у школе” у образовни систем земаља Европске уније -  казао је Шипка.

Прошла година се, како истиче, може означити као најуспјешнија од оснивања клуба.

-  Првенствено због чињенице да смо остварили историјски успјех са пет освојених медаља на 22. Кадетском и омладинском првенству БиХ, чиме смо уједно и шаховски клуб са највише освојених медаља у конкуренцији 116 такмичара из чак 35 бх. клубова – рекао је Шипка.

Додао је да на  годишњем нивоу у Бањалуци организују око 10 шаховских турнира и манифестација за дјецу и студенте, од чега би посебно издвојили Међународни шаховски фестивал за дјецу “Трофеј Бањалуке”, за који очекују да ће ове године имати више од 200 учесника из седам држава.

- Послије сјајног резултата на првенству БиХ, највећи успјех наши чланови су остварили на првенству Балкана које је прошле године одржано на Цетињу у Црној Гори, јер су у Бањалуку стигне чак четири медаље – казао је Шипка. 

Препрека за наступе на више такмичења у иностранству су, како истиче, финансије.

-  Много се ради на томе да спонзори и донатори препознају колики друштвени значај има системско изучавање шаха, тако да се надамо да ће то довести до већег улагања у шах – поручио је Шипка. 

Школа шаха

Немања Шипка каже да је школа шаха намијењена за дјецу од пет до 14 година старости.

- Имамо и групу такмичара до 18 година старости које припремамо за нашу сениорску екипу коју чине и понајбољи студенти шахисти и млади. Фокус нашег рада је на дјеци кадетског узраста и све активности су њима подређене - рекао је Шипка, додајући да најмлађи полазник ове године пуни шест година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана