Минималним улагањима до уштеде енергије

Невена Рељић
Минималним улагањима до уштеде енергије

БАЊАЛУКА - Енергетска ефикасност подразумијева смањење губитака енергије без нарушавања комфора, стандарда живота и може се остварити у производњи и дистрибуцији, али и у области потрошње енергије.

Зграде су највећи потрошачи енергије, а модернизација и инвестирање у систем за загријавање објеката колективног становања нема пуни ефекат ако се енергија расипа. То значи да, осим дистрибутера, дио одговорности треба да преузму и станари, који животни амбијент могу да направе енергетски ефикасним. Цијена енергената стално расте па је расипање енергије заправо бацање новца. Енергетска ефикасност се често може постићи и без великих трошкова и улагања, али често она захтијева мању или већу инвестицију, у зависности од жељеног резултата.

За стамбене и јавне зграде карактеристично је прегријавање простора, које се рјешава отварањем прозора. С циљем уштеде енергије треба избјегавати дуготрајно провјетравање током зиме, а препоручује се правилно провјетравање, кратким отварањем прозора на неколико минута, више пута током дана.

Лоша столарија прави је расипник енергије, а процјене показују да се тако може изгубити и до 25 одсто топлоте. Иако замјена подразумијева инвестицију до неколико хиљада марака, њом се враћа дио енергије, који обезбјеђује топао дом годинама па чак и деценијама.

Бранка Китић из Борика прошле године је замијенила дрвене прозоре у стану ПВЦ столаријом.

- Када је дувао вјетар или падала киша, хладноћа је стално улазила кроз прозоре, јер нису добро дихтовали. Замијењена су три велика и три мала прозора те балконска врата, а све је коштало 4.200 КМ - казала је Бранка.

Када је ријеч о старијим зградама, међу највећим инвестицијама је демит фасада. Иако захтијева значајно улагање, доноси бројне бенефите. Зими чува топлоту, љети обезбјеђује свјежину, а добар је и звучни изолатор. Ако буде урађена квалитетно, вијек трајања је око 30 година. Осим уштеде енергије повећава и тржишну вриједност објекта.

Предсједник ЗЕВ-а зграде у улици Прве крајишке бригаде на Старчевици Милорад Арлов рекао је да квалитетно урађене фасаде, столарија и кров много утичу на уштеду топлотне енергије.

- Било је случајева да појединци и на унутрашње зидове постављају изолацију због немогућности да је ставе са спољашње стране. Тиме су незнатно смањили стамбени простор, али уштедјели на топлоти - каже Арлов.

Градска управа већ годинама спроводи пројекат енергетске ефикасности вриједан 6,5 милиона КМ, у којем ће бити обновљено више школа и вртића.

Једна од најстаријих бањалучких основних школа “Змај Јова Јовановић” биће потпуно обновљена. Планирана је замјена постојећих вањских прозора и врата, постављање топлотне изолације на фасадне зидове и кров објекта те уградња термостатских вентила и пумпи. И ОШ “Бранко Ћопић” биће енергетски “утопљена”, за шта ће бити издвојено око 670.000 КМ.

- Предвиђено је постављање топлотне изолације и нових вањских прозора на објекту фискултурне сале. Када је ријеч о вртићима, слиједи енергетско “утопљавање” вртића “Невен” и “Наша дјеца” - рекли су из Градске управе.

Савјети

Радијаторе не треба заклањати намјештајем или украсним нишама. Потребно их је редовно чистити. Сушење веша на радијатору прекида гријање, а спуштене ролетне смањиће губитке топлоте за 10 одсто. И завјесе на прозорима чувају топлоту, ако не прекривају радијаторе, а тепих задржава хладан ваздух. Прије почетка сезоне потребно је ефикасно заптивање прозора и балконских врата, најбоље гуменом дихтунг траком. Отворе и рупе на столарији можете затворити и пур пјеном.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана