Метар дрва у Бањалуци до 110 КМ

Илијана Божић
Метар дрва у Бањалуци до 110 КМ

Бањалука - Припреме за сезону гријања увелико су у току, а како се хладни дани приближавају, повећава се потражња, али и цијена енергената, па купци данима обилазе продајна мјеста или траже најбоље понуде у огласима.

Да цијена дрва расте каже и пензионер Драгутин Гајић, који је метар ове године платио 20 КМ скупље него претходне.

- Купујем огрев код истог продавца као ранијих година и непријатно сам се изненадио када сам чуо за поскупљење. Метар букових дрва сам платио 100 КМ, а прошле године су била по 80 КМ. Видио сам да има и још скупљих дрва, а сезона је тек почела, па се питам колике ће цијене бити зими - рекао је Гајић.

Он је додао да је за домаћинство набавка и припрема огрева највећи годишњи издатак.

- И када набавимо дрва, ту није крај, јер треба урачунати резање и цијепање. Нисам у могућности да сам цијепам, па морам да платим цјепача, који кошта од осам до десет КМ по метру. Размишљам да пређем на неку другу врсту гријања, јер са дрвима имам много посла, а треба и доста новца - казао је Гајић.

Они који се баве сјечом истичу да су разни разлози поскупљења, од цијене горива до недостатака радне снаге, али и несташице дрва. Продавци савјетују потрошачима да дрва што прије набаве, јер постоји велика могућност да доласком зиме цијене буду још више.

- Људи непрестано зову, посла има. Све више купују палете исцијепаних дрва, јер је народу то лакше и једноставније. На палетама се налазе четири реда исцијепаних храстових и букових дрва. Цијене се крећу од 180 до 200 КМ. Храстова су јефтинија од букових - истакао је један продавац, који није желио да му наводимо име.

Његов колега додао је да цијена зависи и од величине цјепаница.

- Цјепанице су дугачке 33 центиметра, а продајемо и краће од 25 центиметара за мање шпорете. Оне су скупље за десет КМ - рекао је овај продавац.

Посљедњих година потражња за пелетом је све већа, јер доста грађана прелази на ову врсту гријања. Из предузећа “Дрвопродекс”, које се бави производњом ове врсте огрева, истичу да су гужве почеле од јула.

- Тренутно се не осјети већа потражња, јер су током љета људи непрестано звали и имали смо много посла. Поучени прошлогодишњим искуством, раније су почели са набавком – поручили су из овог предузећа.

 

Пелет

Из предузећа “Дрвопродекс” казали су да се цијена пелета није мијењала у односу на претходну годину.

- Цијена по тони износи 360 КМ, а брикета 260 КМ - истакли су из овог предузећа. Додали су да од квадратуре куће зависи колико је пелета потребно, те да грађани купују од двије до десет палета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана