Исплата дивиденде из остварене добити у 2020. години у износу од 400.000 КМ: „Еко топлане“ пуне градску касу

Маја Станојевић
Исплата дивиденде из остварене добити у 2020. години у износу од 400.000 КМ: „Еко топлане“ пуне градску касу

Управни одбор „Еко топлана“ Бањалука упутио је приједлог Скупштини Друштва за доношење одлуке о исплати дивиденде из остварене добити у 2020. години у износу од 400.000 КМ, саопштили су из овог предузећа.

У складу са власничким удјелима, на рачун града биће уплаћено 195.880 КМ, док ће на рачун приватог партнера, компаније „ИЕЕ Технологy“ бити уплаћено 204.120 КМ.

- Ово је други пут од оснивања „Еко топлана“ да се власницима исплаћује дивиденда. Прошле године исплаћено је 200.000 КМ што је било први пут од како постоји систем даљинског гријања у нашем граду, да је топлана, у овом случају предузеће „Еко топлане“ Бањалука, својим оснивачима исплатило добит - саопштили су из овог предузећа.

Додају да ће овом исплатом, у складу са планом, исплаћени износ дивиденде у односу на претходну годину бити дупло већи, док је за наредну годину у плану да исплаћени износ минимално два пута буде увећан у односу на ову годину.

- Оснивањем „Еко топлана“, град је у посљедње четири године уштедио више од 40 милиона КМ, јер су старој топлани прије оснивања „Еко топлана“, у претходном периоду сваке године обезбјеђиване субвенције, позајмице и гаранције од стране града или Владе Републике Српске, како би се обезбиједио енергент и функционисање система даљинског гријања, с обзиром на чињеницу да без те помоћи, гријање у Бањалуци није било могуће - подсјећају из „Еко топлана“.

Напомињу да захваљујући формирању новог предузећа „Еко топлане“ Бањалука, није више било потребе да Влада и град субвенционишу градску топлану нити је предузеће „Еко топлане“ од оснивања до данас, добило било какву финансијску подршку од било које јавне институције.

- Исплатом дивиденде по основу остварених резултата у претходној години још једном се потврђује да су „Еко топлане“ профитабилно, функционално и самоодрживо предузеће, са стабилним изворима енергије - нагласили су из овог предузећа.

Исплати дивиденде и ове, као и претходне године, претходило је усвајање извјештаја о пословању, финансијског извјештаја, као и извјештај независног ревизора за 2020. годину од стране Скупштине Друштва.

- Осим тога, градска скупштина, на сједници одржаној средином јула ове године, усвојила је закључак о прихватању Информације о пословању „Еко топлана“ за 2020. годину што је још један од доказа остварења позитивних резултата и транспарентности пословања - закључили су из „Еко топлана“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана