Isplata dividende iz ostvarene dobiti u 2020. godini u iznosu od 400.000 KM: „Eko toplane“ pune gradsku kasu

Maja Stanojević
Isplata dividende iz ostvarene dobiti u 2020. godini u iznosu od 400.000 KM: „Eko toplane“ pune gradsku kasu

Upravni odbor „Eko toplana“ Banjaluka uputio je prijedlog Skupštini Društva za donošenje odluke o isplati dividende iz ostvarene dobiti u 2020. godini u iznosu od 400.000 KM, saopštili su iz ovog preduzeća.

U skladu sa vlasničkim udjelima, na račun grada biće uplaćeno 195.880 KM, dok će na račun privatog partnera, kompanije „IEE Tehnology“ biti uplaćeno 204.120 KM.

- Ovo je drugi put od osnivanja „Eko toplana“ da se vlasnicima isplaćuje dividenda. Prošle godine isplaćeno je 200.000 KM što je bilo prvi put od kako postoji sistem daljinskog grijanja u našem gradu, da je toplana, u ovom slučaju preduzeće „Eko toplane“ Banjaluka, svojim osnivačima isplatilo dobit - saopštili su iz ovog preduzeća.

Dodaju da će ovom isplatom, u skladu sa planom, isplaćeni iznos dividende u odnosu na prethodnu godinu biti duplo veći, dok je za narednu godinu u planu da isplaćeni iznos minimalno dva puta bude uvećan u odnosu na ovu godinu.

- Osnivanjem „Eko toplana“, grad je u posljednje četiri godine uštedio više od 40 miliona KM, jer su staroj toplani prije osnivanja „Eko toplana“, u prethodnom periodu svake godine obezbjeđivane subvencije, pozajmice i garancije od strane grada ili Vlade Republike Srpske, kako bi se obezbijedio energent i funkcionisanje sistema daljinskog grijanja, s obzirom na činjenicu da bez te pomoći, grijanje u Banjaluci nije bilo moguće - podsjećaju iz „Eko toplana“.

Napominju da zahvaljujući formiranju novog preduzeća „Eko toplane“ Banjaluka, nije više bilo potrebe da Vlada i grad subvencionišu gradsku toplanu niti je preduzeće „Eko toplane“ od osnivanja do danas, dobilo bilo kakvu finansijsku podršku od bilo koje javne institucije.

- Isplatom dividende po osnovu ostvarenih rezultata u prethodnoj godini još jednom se potvrđuje da su „Eko toplane“ profitabilno, funkcionalno i samoodrživo preduzeće, sa stabilnim izvorima energije - naglasili su iz ovog preduzeća.

Isplati dividende i ove, kao i prethodne godine, prethodilo je usvajanje izvještaja o poslovanju, finansijskog izvještaja, kao i izvještaj nezavisnog revizora za 2020. godinu od strane Skupštine Društva.

- Osim toga, gradska skupština, na sjednici održanoj sredinom jula ove godine, usvojila je zaključak o prihvatanju Informacije o poslovanju „Eko toplana“ za 2020. godinu što je još jedan od dokaza ostvarenja pozitivnih rezultata i transparentnosti poslovanja - zaključili su iz „Eko toplana“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana