Чланови Горске службе спасавања ризикују животе да би помогли унесрећенима

Невена Бунић
Чланови Горске службе спасавања ризикују животе да би помогли унесрећенима

Бањалука - Спасавање угрожених током природних непогода, потрага за несталим особама у планинским подручјима и пећинама, брзе реакције у ситуацијама када је људски живот у природи угрожен саставни су дио послова припадника добровољне организације Горске службе спасавања.

Ово удружење окупља групу храбрих и хуманих људе у граду на Врбасу којима је основни задатак помоћ људима.

- Горска служба спасавања Бањалуке постоји од 2012. године и тренутно броји 97 чланова. Имамо млад и способан кадар који има између 20 и 45 година. Међу њима је десет одсто дјевојака. Успјешно извршавамо постављене задатке а и то је сврха нашег постојања - прича секретар Горске службе спасавања, Лука Кукрић.

Посљедњи у низу подухвата који су успјешно обавили био је прије десетак дана када су притекли у помоћ завијаном становнику на Мањачи који није могао да макне од сњежних наноса.

- Добили смо дојаву да је мјештанин, који има статус социјалног лица и живи сам, завијан и да нема ни хране ни воде и осталих потрепштина. Радници Црвеног крста и Центра за социјални рад нису били у могућности да му доставе неопходну помоћ па су нас контактирали. Радо смо притекли у помоћ и у року од три сата, пробијајући се кроз сњежне наносе, стигли до угроженог и на леђима донијели му 30 килограма помоћи. Ово је била акција у којој смо сарађивали и са мјештанима који су нам показивали пут - рекао је секретар Горске службе спасавања, Лука Кукрић.

Обезбјеђивали су и планинарске акције "Мањачом кроз мећаву", "Бањалучку зимску трансверзалу" као и "Дане зиме на Козари".

- Ове зиме организовали смо обуку за скијање и кретање у зимским условима, а учествовали смо и у акцијама добровољног давања крви. Поред тога, стално одржавамо наставне активности за све наше чланове у затвореном - казао је Кукрић.

Горска служба спасавања нема сталне приходе и зависи од спонзорства и донација.

- Сви наши чланови су у ствари и волонтери, с тим да један дио чине Јединице за спасавање из рушевина. Град нас је финансирао у виду набавке опреме и објекта гдје смо смјештени. Примарна нам је опрема за пружање прве помоћи, за планинарење, за спуштање у јаме, чамци, возила, ГПС уређаји и још доста ствари - казао је начелник ГСС-а, Мирослав Крњајић.

Истакао је да одлично сарађују са околним горским и спасилачком службама, нарочито из земаља из бивше Југославије.

- Највећу сарадњу имамо са Цивилном заштитом града којој смо захвални јер је препознала значај наше службе и финансијски нас помаже - истакао је Крњајић.

Обука

Будући чланови ГСС-а прије полагања приступног курса морају да обаве разговор са члановима Управе који процјењују да ли је особа психички и физички способна.

- Није довољно да је неки кандидат само снажан, то мора да буде особа која је социјална и хумана. Сви чланови полажу курс прве помоћи, картографије, кретања на неприступачним теренима у љетњим и зимским условима, курс за спасиоце и бројне друге. Сљедећи приступни курс планиран је у мају - рекао је Крњајић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана