Ко ће први добити бесплатне плацеве у Бањалуци?

Катарина Шапоња
Ко ће први добити бесплатне плацеве у Бањалуци?

БАЊАЛУКА - Први бесплатни плацеви на којима је планирана градња кућа биће додијељени у насељу Мотике, истакли су из Градске управе.

Додали су да ће у првој фази за додјелу плацева моћи да конкуришу млади брачни парови.

- На Скупштини града је предложена тачка за израду плана парцелације, тако да сама динамика зависи од Скупштине. Прва група плацева предвиђена је у Мотикама, док су остале парцеле у обради - истакли су из Градске управе.

Додали су да ће план парцелације одредити и саму величину плацева.

Ријеч је о мјери којом ће млади брачни парови, породице са четворо и више дјеце и породице погинулих бораца од града добити бесплатне плацеве за градњу стамбеног објекта.

Уз бесплатне грађевинске дозволе очекује се да ће корисници остварити уштеде преко 50.000 КМ што је приближно једнако цијени изградње куће.

Градоначелник Драшко Станивуковић раније је изјавио да град има доста земље у власништву у Мотикама, Чесми, Дебељацима те да је идеја парцелисати ову земљу и подијелити грађанима.

- То је градска земља. Међутим, не може бити пољопривредно земљиште. Са друге стране, не може се од тог комада земље направити пословна ни индустријска зона. Дакле, та земља стоји празна и ми морамо да је одржавамо. Зато смо дошли на идеју да то све уредимо, испарцелишемо и на крају подијелимо људима да праве куће и остају у Бањалуци - казао је градоначелник.

Предсједник Удружења са четворо и више дјеце, Јован Радовановић похвалио је ову иницијативу, наглашавајући да ће ова помоћ много значити породицама, јер су цијене плацева високе.

- У зависности од локације плацеви коштају од 30.000 до 50.000 марака. Предали смо списак од око 150 вишечланих породица којима је потребан плац, грађевинска дозвола и легализација - рекао је Радовановић.

Он је такође апеловао на град да настави са подршком и учини све како би млади остали у земљи, сматрајући да нема бољег мјеста за живот.

- Градоначелник ради у интересу грађана, тако што издваја новчана средства за њих и то би требало подржати - казао је Јован Радовановић.

Да за многе суграђане ова иницијатива представља значајну прилику потврдио је млади Бањалучанин Марко Бабић.

- Цијене некретнина, али и плацева су превисоке и без овакве помоћи тешко да бих успио обезбиједити себи властити кров над главом. Надам се да ће одлука бити у што скорије вријеме реализована, јер ускоро планирам да оснујем породицу - истакао је Бабић и додао да додјела плацева представља велики корак ка бољој будућности.

Иницијатива

Градоначелник је надлежним републичким институцијама почетком октобра прошле године доставио иницијативу за измјену Закона о стварним правима како би се реализовала ова хумана идеја, од које би осим младих брачних парова, корист имале породице погинулих бораца и вишечлане породице.

- Заиста је ријеч о једној животној иницијативи за коју сам увјерен да нема пристојног човјека који не би стао свим срцем уз овако нешто - казао је тада Станивуковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана