Чист димњак смањује ризик од пожара

Данијела Стоканић
Чист димњак смањује ризик од пожара

Бањалука - Димњачари су некада доносили срећу, а данас је срећан онај коме очисте димњак јер се тако смањује ризик од пожара, али и избјегава казна због чађавих и запрљаних оџака.

Зато је почетак сезоне гријања и ложења ватре у домовима донио димњачарима пуне руке посла.

Током цијеле године "људи у црном" су у приправности, али истичу да се грађани своје обавезе да очисте димњак углавном сјете тек пред сезону ложења.

Један од шест регистрованих самосталних димњачара у граду Звонко Ковачевић истиче да у посљедњих неколико дана не стиже да одговори на све позиве грађана.

- Број захтјева за чишћење димњака повећан је протеклих дана за 50 одсто у односу на љетни период. Већ неколико година минимална цијена наших услуга је 20 марака, а годишње је довољно једно чишћење димњака. Међутим, највећи проблем је то што нас мало ко од грађана зове током љета, него сви то чине, како народна пословица каже, у "пет до 12" - рекао је Ковачевић.

Додао је да га љети и по неколико дана нико од грађана не позове да очисти димњак.

- Такође, има људи који димњак нису очистили и по 10 година, мада пуно мање него што је то било раније, јер се сви боје да не плате казну - рекао је Ковачевић.

У Градској управи истичу да Комунална полиција редовно контролише димњаке.

- Власнику који није обавио преглед и чишћење димњака прво се наложи чишћење, а ако то не уради, бива кажњен са 100 до 7.000 марака - рекли су у Градској управи.

Додали су да у граду, поред самосталних димњачара, имају и четири регистрована предузећа која обављају ову дјелатност.

У бањалучкој Ватрогасној јединици апелују на грађане да редовно чисте своје димњаке како не би дошло зачепљења, што је најчешћи узрок пожара током зиме.

- Овај проблем се јавља из године у годину и највише интервенција имамо управо почетком зиме, када људи почињу да ложе ватру. Позивамо грађане да, прије него што одлуче да запале ватру у својим пећима, очисте димњак и смање ризик од запаљења оџака - поручили су из Ватрогасне јединице.

Становник Карађорђеве улице у насељу Лауш Милован Чавић истиче да редовно, пред почетак зимске сезоне, чисти димњаке и да му се никад није десило да хладне дане дочека неспреман.

- Увијек у септембру, док је топло вријеме, позовем димњачара. То првенствено радим због своје безбједности, јер није риједак случај да се људима запали димњак, па изгори цијела кућа. Зимус се то десило нашим комшијама. Могли су сви настрадати - рекао је Чавић.

Казне за прљаве оџаке

- домаћинства 100-600 КМ

- предузећа 500-7.000 КМ

- одговорно лице у предузећу 200-1.800 КМ

- самостални привредник 200-1.000 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана