Без повећања пореза на непокретности у Бањалуци, позив за пријаву некретнина

ATV
Без повећања пореза на непокретности у Бањалуци, позив за пријаву некретнина

Бањалука ни у наредној години неће повећати стопу пореза на непокретности. Према одлуци која ће се наћи на децембарској сједници градске скупштине, стопа за опорезивање непокретности износиће 0,20 одсто од процијењене вриједности непокретности, казе градоначелник Игор Радојичић. Олакшице могу да очекују привредници.

-Сад смо рекли да за производне објекте или дјелвое објеката који су за производне намјене идемо на потпуну нулту стопу да и на тај начин пдостакенмо и олакшамо улагање у производње дјелатности- изјавио је Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке.

Годишње се у буџет Бањалуке слије око 10 милиона марака по основу пореза на непокретности. То је приход којим град између осталог, финансира и инфраструктурне пројекте. Бањалуку, муче два проблема - велики број њених становника није пријавио све непокретности у Фискални регистар Пореске управе, а много је и оних који редовно не измирују обавезе, кажу у Градској управи.

Процијене одјељења за финансије градске управе Бањалука су  да је 1/3 непокретноси у граду непријављена. Због лоше пријаве нпокретности и слабе наплате, ангажовали су пет службеника, по уговору о дјелу, у Пореској управи РС, који раде на уносу 40.000 издатих, а неплаћених рачуна.

-Казне постоје али, када их идентификујете. Пробелм је у томе да их је тешко идентификовати. Зато проводимо овај пилот пројекат. Упоређујемо различите базе  пдоатака, сарађујемо са РУГИП-ом. Можада ћмо иницирати  неке измјене у закону Порез на напокретности, који ће дати већа контролна овлашћења јединицама локалне  самоуправе- сматра Божана Шљивар, начелник Одјељења за финансије.

Пријаве, обраду, слање рачуна, праћење наплате пореза ради Поресак управа и тај систем има доста неодстатака, каже градоначелник Радојичић. Из Савеза општина и градова кажу да је рјешење да наплату преузму локалне заједнице. Ту би им требала помоћ Пореске управе да организују властите јединице, кажу у Савезу. 

-Суштина јеу бази пореских обвезника, она би по правилу требала сваке огдине да се шир, а самим тим да се наплаћује већи приход од пореза на непокретности.Обавеза је двострана како Пореске управе, тако и нас јединица локалне самоуправе. Дефинитивно да градови макар који имају највећи интерес, имају највећи бро обвезника, морају са Пореском управом догворити модалитет како да они преузму напалту пореза на непокретности од Пореске управе, како да развију и одговарајући софтвер и све што треба- - рекао је Љубиша Ћосић, предсједник Савеза општина и градова.

Док такав систем не заживи, локалним заједницама преостаје да апелују на своје становнике да пријављују напокретности и плаћају порез. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана