Бањалука: Одзвонило смећу пред вратима у Романијској улици

Вања Жарковић
Бањалука: Одзвонило смећу пред вратима у Романијској улици

Подземни контејнери у Романијској улици у насељу Паприковац су након писања “Гласа Српске” током викенда пуштени у рад, а мјештанима овог насеља представници града обећали су и подршку за изградњу дјечијег игралишта.

Уклоњени су стари контејнери и све је очишћено и уређено око два нова подземна контејнера, која су још прије готово четири мјесеца постављена у Романијској улици, а након што су се мјештани жалили да им се насеље претворило депонију.

Проблем који је дуго задавао главобоље станарима сада је ријешен. Разбацивање отпада и са најмањим вјетром, што је раније био случај јер је досадашњих пет малих контејнера било недовољног капацитета за цијело насеље, одлази у прошлост.

Подсјетимо, овлаштени потписник у Одјељењу за комуналне послове Бориша Мандић крајем протекле седмице заједно са овлаштеним потписником Одјељења за просторно уређење Вуком Вишекруном обишао је ово насеље и разговарао са мјештанима. Мандић је тада истакао да један подземни контејнер има капацитет да замијени пет класичних контејнера те како је у овом насељу у плану да буду постављена још три подземна контејнера, који би ријешили, како каже, горући проблем у овом дијелу града.

- Смеће нам је било готово пред вратима зграде, а сада је све много уредније и љепше. Драго нам је што су представници града брзо реаговали и одмах након састанка са мјештанима ријешили наш горући проблем. Надам се да ће тако бити ријешен проблем недостатка простора за игру, наших најмлађих комшија - истакла је једна пензионерка.

Оно што је веома значајно и што посебно улива наду свим станарима који имају дјецу у Романијској улици, јесте обећање представника града да ће подржати изградњу дјечијег игралишта.

- Изградња дјечијег игралишта била би заиста од огромног значаја за цијело насеље. Нажалост, немамо адекватно мјесто гдје би дјеца могла сигурно и безбрижно проводити своје слободно вријеме. Велики број зграда које су никле у нашем насељу није оставио ни метар простора за игру. Чак и једина зелена површина на којој су се раније наши малишани играли сада је заузета изградњом зграде - истакла је мјештанка Драгана Орловић.

Према њеним ријечима, мјештани Романијске улице увелико припремају иницијативу за изградњу дјечијег игралишта.

- Локација за дјечије игралиште већ постоји. То је простор иза наше зграде гдје је сада ливада и то углавном са непокошеном травом. Чим провјеримо са свим станарима да ли су сагласни са изградњом и прикупимо њихове потписе иницијативу ћемо упутити надлежнима у Градску управу, од којих је и стигло обећање да ће нам помоћи у изградњи кутка за наше малишане - рекла је Орловићева.

Она и њене комшије се надају да ће и овај проблем бити ријешен, као што је то учињено са одлагањем отпада.

Подсјетимо, мјештани Романијске нису могли да прођу улицом од смећа и паркираних аутомобила. У цијелом насељу било је само пет контејнера у које су смеће одлагали сви станари стамбеног дијела ове улице, домаћинства из околних кућа, али и станари из зграде која је недавно саграђена. Сада је тај проблем постао прошлост, а насељу враћен стари сјај.

Велики кораци

Осим у Романијској, подземни контејнери постављени су и у улици Ранка Шипке. Из Одјељења за комуналне послове су саопштили да је у оквиру до сада највеће активности са циљем смањења количине и непрописног одлагања отпада, настављено постављање ових контејнера.

- Велики кораци су учињени у претходном периоду, а очекују нас велике промјене и надамо се позитивној реакцији наших суграђана и прихватања новог начина управљања отпадом у нашем граду. Све ово радимо са једним циљем, а то је како би живјели у љепшој и уређенијој средини - поручено је из одјељења.

Подсјећамо, уз нове подземне и надземне контејнере замијењени су скоро сви стари надземни контејнери у центру града.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана