Бањалучке дивље депоније ничу као печурке

Јасмина Салопек
Foto: В. Трипић

БАЊАЛУКА - Дивље депоније у посљедње вријеме ничу као печурке послије кише на подручју бањалучких приградских и градских мјесних заједница.

Непријатан мирис и ружан призор јесу свакодневица мјештана дијела насеља Петрићевац, који се жале да су им камаре отпада тик испод прозора. Ништа боље стање није ни на паркингу у Кумсалама, али и у Мотикама уз саобраћајницу, као и у Рамићима гдје поред већ постојеће регионалне депоније “ДЕП-ОТ” мјештани имају и дивљу депонију.

Технички директор “ДЕП-ОТ-а” Миленко Јаћимовић рекао је за “Глас Српске” да су прије неколико дана близу Шарговачког пута примијетили пожар, а када су дошли видјели су чудне црне мрље на земљи.

- Избио је мањи пожар. Видјели смо да су несавјесни појединци, на земљи поред наше, направили дивљу депонију - рекао је Јаћимовић.

Према његовим ријечима, пословође су примијетиле ту депонију, али се на њој налази скоро 20 тона отпада, а која је у непосредној близини “ДЕП-ОТ-а”.

- Грађани се жале на “ДЕП-ОТ”, а све им у ствари долази са те дивље депоније. Обавијештено је Одјељење за комуналне послове и еколошка служба. Нико нема право да ствара дивље депоније. Све је у близини коловоза којим иде аутобус и возила и ружан је призор - појаснио је Јаћимовић.

Непријатан мирис и гомиле смећа на ливадама и око контејнера свакодневна је слика и мјештана Петрићевца, који су огорчени због оваквог стања и страхују од заразе и појаве глодара и других нежељених животиња, јер се ближи топлије вријеме.

- Призор је грозан, јер ми се камара смећа налази испод прозора. Имао сам прилику више пута да видим суграђане како аутима довозе смеће и одлажу - рекао је Бањалучанин који је желио да остане анониман.

Према његовим ријечима, неколико пута је контактирао комуналну полицију и “Чистоћу”.

- Испод прозора имају два контејнера за смеће, али се исто, илегално, преко ноћи оставља на све стране - рекао је овај огорчени мјештанин и додао да отпад избацују несавјесни грађани који нимало не маре за околину.

Истиче да је звао комуналну полицију да им пријави проблем, али они су га, како је навео, само исмијали.

- Нико ништа није желио да предузме. Рекао сам за овај проблем и предсједнику Заједнице етажних власника (ЗЕВ), али ни он није много заинтересован, а живи у тој згради - додао је мјештанин Петрићевца.

Ови несавјесни поступци остављају негативан печат на животну средину и угрожавају здравље локалне заједнице.

Насеље Кумсале, такође, се суочава са истим проблемом, с посебним нагласком на депоније које настају на паркингу.

- Радим у близини круга “Витаминке” и скоро увијек наиђем на крупни отпад који током ноћи растргају пси и разнесу по остатку паркинга па увијек морам гледати да не оштетим ауто - рекла је Маргарета Т.

Љубачево

Надлежне градске службе претходних седмица санирале су још једну дивљу депонију на путу за Љубачево. Према подацима Одјељења за комуналне послове, сакупљено је и одвезено више од двије тоне различитог отпада.

- И овај проблем непрописно одложеног отпада покрај пута према Љубачеву успјешно смо ријешили и уклонили депонију - поручили су из овог одјељења и позивали суграђане да отпад не одлажу на мјеста која нису за то предвиђена и да не стварају дивље депоније те да заједно чувамо наше шуме, животну средину, насеља и град.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана