У октобру шести међународни фестивал гитаре “Гитар јунајтед”

Срна
У октобру шести међународни фестивал гитаре “Гитар јунајтед”

У Културном центру Источно Ново Сарајево ће од 28. до 31. октобра бити одржан Шести међународни фестивал гитаре “Гитар јунајтед”, рекао је Срни директор Фестивала Војислав Ивановић.

Према програму међународног фестивала гитаре, предвиђено је одржавање четири концерта.

- Програм прве вечери 28. октобра отвара Иштван Ремер, умјетник из Хрватске и професор Музичке академије у Загребу, прави доајен гитаристике и класичне гитаре на простору бивше Југославије - рекао је Ивановић.

Друге фестивалске вечери, 29. октобра, захваљујући сарадњи са Амбасадом Шпаније у БиХ предвиђен је концерт Рафаела Андухара, фламенко гитаристе из Шпаније, док ће треће вечери 30. октобра наступити Танос Мичалас, изузетни гитариста из Грчке.

“Подијум за младе” предвиђен је 31. октобра.

- То већ имамо другу годину и ту наступају најбољи млади гитаристи, врло често наши студенти са Музичке академије у Источном Сарајеву. Ове године ћемо настојати да то буде и мало шире. Имаћемо и мајсторске радионице уживо, а једну од њих ће држати фламенкиста Анухара, што ће бити изузетно занимљиво - навео је директор Фестивала.

Према његовим ријечима, ове године су предвиђена онлајн такмичења јер је због пандемије велики ризик да људи долазе.

- И то има своју занимљивост јер буквално може да привуче учеснике из свих крајева планете - истакао је Ивановић, те додао да ће продаја улазница за концерте почети средином октобра.

“Гитар јунајтед - Гитар Фест Сарајево Ист” настао је с циљем промоције и унапређења гитаристичке и музичке умјетности окупљањем и интеракцијом извођача, предавача, ђака, студената и публике.

Програмска оријентација фестивала, са класичном гитаром у центру пажње, укључује и најразноврсније музичке жанрове, солисте и ансамбле и све што је у вези са гитаром као инструментом, са јединим критеријумом - високим умјетничким дометом.

Први међународни фестивал гитаре “Гитар Фест Сарајево Ист”, одржан од 28. до 30. октобра 2016. године постигао је изванредан успјех и већ прве године сврстао се у прворазредне догађаје културе у Источном Сарајеву чији је значај превазишао оквире града, БиХ, па и региона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана