U oktobru šesti međunarodni festival gitare “Gitar junajted”

Srna
U oktobru šesti međunarodni festival gitare “Gitar junajted”

U Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo će od 28. do 31. oktobra biti održan Šesti međunarodni festival gitare “Gitar junajted”, rekao je Srni direktor Festivala Vojislav Ivanović.

Prema programu međunarodnog festivala gitare, predviđeno je održavanje četiri koncerta.

- Program prve večeri 28. oktobra otvara Ištvan Remer, umjetnik iz Hrvatske i profesor Muzičke akademije u Zagrebu, pravi doajen gitaristike i klasične gitare na prostoru bivše Jugoslavije - rekao je Ivanović.

Druge festivalske večeri, 29. oktobra, zahvaljujući saradnji sa Ambasadom Španije u BiH predviđen je koncert Rafaela Anduhara, flamenko gitariste iz Španije, dok će treće večeri 30. oktobra nastupiti Tanos Mičalas, izuzetni gitarista iz Grčke.

“Podijum za mlade” predviđen je 31. oktobra.

- To već imamo drugu godinu i tu nastupaju najbolji mladi gitaristi, vrlo često naši studenti sa Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu. Ove godine ćemo nastojati da to bude i malo šire. Imaćemo i majstorske radionice uživo, a jednu od njih će držati flamenkista Anuhara, što će biti izuzetno zanimljivo - naveo je direktor Festivala.

Prema njegovim riječima, ove godine su predviđena onlajn takmičenja jer je zbog pandemije veliki rizik da ljudi dolaze.

- I to ima svoju zanimljivost jer bukvalno može da privuče učesnike iz svih krajeva planete - istakao je Ivanović, te dodao da će prodaja ulaznica za koncerte početi sredinom oktobra.

“Gitar junajted - Gitar Fest Sarajevo Ist” nastao je s ciljem promocije i unapređenja gitarističke i muzičke umjetnosti okupljanjem i interakcijom izvođača, predavača, đaka, studenata i publike.

Programska orijentacija festivala, sa klasičnom gitarom u centru pažnje, uključuje i najraznovrsnije muzičke žanrove, soliste i ansamble i sve što je u vezi sa gitarom kao instrumentom, sa jedinim kriterijumom - visokim umjetničkim dometom.

Prvi međunarodni festival gitare “Gitar Fest Sarajevo Ist”, održan od 28. do 30. oktobra 2016. godine postigao je izvanredan uspjeh i već prve godine svrstao se u prvorazredne događaje kulture u Istočnom Sarajevu čiji je značaj prevazišao okvire grada, BiH, pa i regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana