У Новом Саду десет сати умјетничког програма 13. јануара за Дочек 7529.

Танјуг
Foto: Танјуг/промо

НОВИ САД- На прослави Српске нове године 13. јануара биће изведено више од десет сати онлајн програма музичке, визуелне и извођачке умjетности у Новом Саду, у оквиру пројекта Дочек 7529, најавили су организатори.

Програм ће бити доступан путем платформе visitns.rs, као и одабраних телевизијских канала, и представиће широку лепезу извођача: од виртуоза на виолини Стефана Миленковића са камерним оркестром Камерата Академика и гостом Василом Хаџимановим, преко рок легенди, групе Електрични оргазам, али и независних рок електро музичара бенда Буч Кесиди.

Такође, на репертоару ове ноћи су и аутентични извођачи новосадске умjетничке сцене - Агота Виткаи Кучера, Лане Зорјан и други.

Под платформом програмског лука пројекта "Нови Сад - Европска престоница културе", концерти ће се одвијати из 14 новосадских простора за културу, као што су прва Градска концертна дворана, Фабрика, Складиште, Биро и Челичана на Великом Лиману, Новосадско позориште и мрежа културних станица, и уз учешће готово 100 умjетника.

Аутентичне двије „Зиме", Пјацолина и Вивалдијева, Синдингова „Свита" у барокном стилу, која се ријетко чује и изводи, „Боемска рапсодија" култног састава Квин, Гершвинова „Три прелида", сегмент балета „Крцко Орашчић" - „Pas dе Dеux", као и „Полонеза" Хенрика Вијењавског, све је то репертоар у извођењу Стефана Миленковића.

Те нумере ће бити емитоване из прве новосадске Градске концертне дворане, чиме ће бити означен њен почетак рада.

Миленковићу ће се у двије нумере придружити и Васил Хаџиманов, са пјесмама „Преко брда, преко брега" и „The Christmas Song".

Овај концерт публика ће моћи да погледа од 20 сати на споменутој платформи visitns.rs, као и на Другом програму Радио - телевизије Србије.

„Када сам кренуо да размишљам о репертоару, имао сам у виду да је Нова година, и да програм треба да буде свечан, али и забаван. Шта је оно што би ми привукло пажњу, да сам код куће и да слушам концерт? Исто тако, морао сам да размишљам о концепту старог и новог - нова Градска концертна дворана, у граду са тако богатом културном историјом. Тако се наметнуо еклектичан програм - чак два аранжмана су направљена само за ову прилику, тако да мислим да је спој оваквог програма, Камерате и Васила, феноменалан", навео је свjетски признати виолиниста, који се вратио из Америке у Србију након више деценија да живи у својој домовини.

Џез пијаниста Васил Хаџиманов изјавио је да се изузетно обрадовао када га је Миленковић позвао да гостује на новогодишњем концерту, те да се нада да ће публика воqети изведбу „Тhe Christmas Song" и „Преко брда, преко брега".

„Стефан се досетио да бих ја био добар додатак целој овој причи, и хвала му на томе. С обзиром да је ипак повод Нова година и празнично расположење, мислим да су ове две песме биле одличан избор - једна наша, друга страна, свакако су обе класици, а направили смо и фине и другачије аранжмане за ову прилику", истакао је Хаџиманов.

Програм Дочека 7529 почеће у 15.30h опером за дjецу „Снежана" удружења умjетника „Високо Ц", а већ од 16 сати публика ће слушати „Chamber" ансамбл.

Концерт хора „Свети Стефан Дечански" и гудачког оркестра „Орфелин" уз солисткињу Радославу Воргић Журжован биће одржан у 16.30h, а од 17.45h публика ће гледати концерт „Бетовену у част", на ком ће наступити сопранисткиња Агота Виткаи Кучера и пијанисткиња Јелена Симоновић Ковачевић.

У 19 сати представиће се млада виолинисткиња Лана Зорјан, а након ње у 20 сати кренуће концерт Стефана Миленковића, оркестра Камерата академика и Васила Хаџиманова.

Љубитељи џеза ће од 21 сат пратити програм бенда „Џезва&Џезвица", док ће наступ састава „Surreal&Beyond" почети у 22 сата.

Рок иконе Електрични оргазам свираће од 23h, а у Нову годину по јулијанском календару публику ће увести Буч Кесиди.

Сат након поноћи резервисан је за Марка Веселиновића ака Kick Коnga, а Дочек 7529 увеличаће и новосадска кореографкиња Сташа Кукић у наступу са балетским играчем Иваном Салонским.

Гледаоци Новосадске телевизије такође ће моћи да прате и дио програма 13.01. од 15.30h. Нови Сад ће током једне вечери угостити значајна имена разноликих музичких праваца и познате домаће умjетнике, гдjе ће класична и духовна музика, рок, џез, реп, хип хоп, употпунити прославу четвртог Дочека у "Српској Атини".

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана