U Novom Sadu deset sati umjetničkog programa 13. januara za Doček 7529.

Tanjug
Foto: Tanjug/promo

NOVI SAD- Na proslavi Srpske nove godine 13. januara biće izvedeno više od deset sati onlajn programa muzičke, vizuelne i izvođačke umjetnosti u Novom Sadu, u okviru projekta Doček 7529, najavili su organizatori.

Program će biti dostupan putem platforme visitns.rs, kao i odabranih televizijskih kanala, i predstaviće široku lepezu izvođača: od virtuoza na violini Stefana Milenkovića sa kamernim orkestrom Kamerata Akademika i gostom Vasilom Hadžimanovim, preko rok legendi, grupe Električni orgazam, ali i nezavisnih rok elektro muzičara benda Buč Kesidi.

Takođe, na repertoaru ove noći su i autentični izvođači novosadske umjetničke scene - Agota Vitkai Kučera, Lane Zorjan i drugi.

Pod platformom programskog luka projekta "Novi Sad - Evropska prestonica kulture", koncerti će se odvijati iz 14 novosadskih prostora za kulturu, kao što su prva Gradska koncertna dvorana, Fabrika, Skladište, Biro i Čeličana na Velikom Limanu, Novosadsko pozorište i mreža kulturnih stanica, i uz učešće gotovo 100 umjetnika.

Autentične dvije „Zime", Pjacolina i Vivaldijeva, Sindingova „Svita" u baroknom stilu, koja se rijetko čuje i izvodi, „Boemska rapsodija" kultnog sastava Kvin, Geršvinova „Tri prelida", segment baleta „Krcko Oraščić" - „Pas de Deux", kao i „Poloneza" Henrika Vijenjavskog, sve je to repertoar u izvođenju Stefana Milenkovića.

Te numere će biti emitovane iz prve novosadske Gradske koncertne dvorane, čime će biti označen njen početak rada.

Milenkoviću će se u dvije numere pridružiti i Vasil Hadžimanov, sa pjesmama „Preko brda, preko brega" i „The Christmas Song".

Ovaj koncert publika će moći da pogleda od 20 sati na spomenutoj platformi visitns.rs, kao i na Drugom programu Radio - televizije Srbije.

„Kada sam krenuo da razmišljam o repertoaru, imao sam u vidu da je Nova godina, i da program treba da bude svečan, ali i zabavan. Šta je ono što bi mi privuklo pažnju, da sam kod kuće i da slušam koncert? Isto tako, morao sam da razmišljam o konceptu starog i novog - nova Gradska koncertna dvorana, u gradu sa tako bogatom kulturnom istorijom. Tako se nametnuo eklektičan program - čak dva aranžmana su napravljena samo za ovu priliku, tako da mislim da je spoj ovakvog programa, Kamerate i Vasila, fenomenalan", naveo je svjetski priznati violinista, koji se vratio iz Amerike u Srbiju nakon više decenija da živi u svojoj domovini.

Džez pijanista Vasil Hadžimanov izjavio je da se izuzetno obradovao kada ga je Milenković pozvao da gostuje na novogodišnjem koncertu, te da se nada da će publika voqeti izvedbu „The Christmas Song" i „Preko brda, preko brega".

„Stefan se dosetio da bih ja bio dobar dodatak celoj ovoj priči, i hvala mu na tome. S obzirom da je ipak povod Nova godina i praznično raspoloženje, mislim da su ove dve pesme bile odličan izbor - jedna naša, druga strana, svakako su obe klasici, a napravili smo i fine i drugačije aranžmane za ovu priliku", istakao je Hadžimanov.

Program Dočeka 7529 počeće u 15.30h operom za djecu „Snežana" udruženja umjetnika „Visoko C", a već od 16 sati publika će slušati „Chamber" ansambl.

Koncert hora „Sveti Stefan Dečanski" i gudačkog orkestra „Orfelin" uz solistkinju Radoslavu Vorgić Žuržovan biće održan u 16.30h, a od 17.45h publika će gledati koncert „Betovenu u čast", na kom će nastupiti sopranistkinja Agota Vitkai Kučera i pijanistkinja Jelena Simonović Kovačević.

U 19 sati predstaviće se mlada violinistkinja Lana Zorjan, a nakon nje u 20 sati krenuće koncert Stefana Milenkovića, orkestra Kamerata akademika i Vasila Hadžimanova.

Ljubitelji džeza će od 21 sat pratiti program benda „Džezva&Džezvica", dok će nastup sastava „Surreal&Beyond" početi u 22 sata.

Rok ikone Električni orgazam sviraće od 23h, a u Novu godinu po julijanskom kalendaru publiku će uvesti Buč Kesidi.

Sat nakon ponoći rezervisan je za Marka Veselinovića aka Kick Konga, a Doček 7529 uveličaće i novosadska koreografkinja Staša Kukić u nastupu sa baletskim igračem Ivanom Salonskim.

Gledaoci Novosadske televizije takođe će moći da prate i dio programa 13.01. od 15.30h. Novi Sad će tokom jedne večeri ugostiti značajna imena raznolikih muzičkih pravaca i poznate domaće umjetnike, gdje će klasična i duhovna muzika, rok, džez, rep, hip hop, upotpuniti proslavu četvrtog Dočeka u "Srpskoj Atini".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana