Српско пјевачко друштво “Јединство”: Пјесмом загрлили свијет

Александра Глишић
Српско пјевачко друштво “Јединство”: Пјесмом загрлили свијет

Српско пјевачко друштво “Јединство” Бањалука на богатом репертоару има свјетовне и духовне композиције, а у претходној години имали су више од 60 учешћа на недјељним и празничним литургијама у Храму Христа Спаса и Храму Свете тројице у Бањалуци.

“Јединство” је једно је од најстаријих друштава у Републици Српској. Основано је 1893. године и дјеловало је, са прекидом за вријеме Првог свјетског рата, све до 1941. године, када му је забрањен рад.

Друштво је имало веома значајну  улогу у очувању народне традиције, духовног, културног и националног идентитета српског народа Бањалуке и Крајине. На иницијативу протојереја ставрофора Ратка Радујковића и мр Немање Савића, 1992. године обновљен је рад овог друштва, чији се Мјешовити  хор убрзо сврстао у ред најбољих хорова Републике Српске и Савезне Републике Југославије.

Мјешовити хор Српског пјевачког друштва “Јединство” потврдио је високе умјетничке домете на многобројним концертима одржаним у Републици Српској, БиХ, Хрватској, Словенији, Србији, Македонији, Грчкој, Њемачкој, Аустрији, Словачкој, Бугарској, Румунији, Кипру, Малти, Италији, Француској, Русији, Кини, Сједињеним Америчким Државама, Аустралији...

Диригент хора “Јединство” Немања Савић подсјећа да ово друштво  ради под патронатом Српске православне црквене општине Бањалука. 

- Српско пјевачко друштво “Јединство” је и носилац  три висока одликовања: Ордена Светог Саве, Ордена Његоша и Ордена Светог Андреја, као и Повеље Града Бањалука - каже Савић.

Он је за потребе хорова, ансамбала и солиста са којима ради написао већи број композиција, а многе су извођене и налазе се на репертоару  домаћих и иностраних хорова.

- Мјешовити хор СПД “Јединство” прошле године је реализовао и богату концертну дјелатност, са више од четрдесет наступа у Бањалуци и другим градовима Републике Српске, Федерацији БиХ, Хрватској, Грчкој... У 2020. години планирамо више гостовања у иностранству, концертне турнеје и учешћа на фестивалима и такмичењима у Аустрији (Сент Паул, Милштат, Клагенфурт, Беч) и Аустралији (Перт, Аделајд, Сиднеј, Мелбурн) - нагласио је Савић.

Јубилеј 

- Посебне активности у 2019. години Хор “Јединство” је реализовао у оквиру садржаја обиљежавања веома значајног јубилеја, 800-годишњице самосталности Српске православне цркве. Хор је прошле године снимио аудио материјал за два компакт диска, који су, заједно са компакт дисковима и ДВД-ом Хора свештеника Епархије бањалучке, промовисани и широј публици представљени на концерту у октобру - подсјетио је Немања Савић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана