Srpsko pjevačko društvo “Jedinstvo”: Pjesmom zagrlili svijet

Aleksandra Glišić
Srpsko pjevačko društvo “Jedinstvo”: Pjesmom zagrlili svijet

Srpsko pjevačko društvo “Jedinstvo” Banjaluka na bogatom repertoaru ima svjetovne i duhovne kompozicije, a u prethodnoj godini imali su više od 60 učešća na nedjeljnim i prazničnim liturgijama u Hramu Hrista Spasa i Hramu Svete trojice u Banjaluci.

“Jedinstvo” je jedno je od najstarijih društava u Republici Srpskoj. Osnovano je 1893. godine i djelovalo je, sa prekidom za vrijeme Prvog svjetskog rata, sve do 1941. godine, kada mu je zabranjen rad.

Društvo je imalo veoma značajnu  ulogu u očuvanju narodne tradicije, duhovnog, kulturnog i nacionalnog identiteta srpskog naroda Banjaluke i Krajine. Na inicijativu protojereja stavrofora Ratka Radujkovića i mr Nemanje Savića, 1992. godine obnovljen je rad ovog društva, čiji se Mješoviti  hor ubrzo svrstao u red najboljih horova Republike Srpske i Savezne Republike Jugoslavije.

Mješoviti hor Srpskog pjevačkog društva “Jedinstvo” potvrdio je visoke umjetničke domete na mnogobrojnim koncertima održanim u Republici Srpskoj, BiH, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Makedoniji, Grčkoj, Njemačkoj, Austriji, Slovačkoj, Bugarskoj, Rumuniji, Kipru, Malti, Italiji, Francuskoj, Rusiji, Kini, Sjedinjenim Američkim Državama, Australiji...

Dirigent hora “Jedinstvo” Nemanja Savić podsjeća da ovo društvo  radi pod patronatom Srpske pravoslavne crkvene opštine Banjaluka. 

- Srpsko pjevačko društvo “Jedinstvo” je i nosilac  tri visoka odlikovanja: Ordena Svetog Save, Ordena Njegoša i Ordena Svetog Andreja, kao i Povelje Grada Banjaluka - kaže Savić.

On je za potrebe horova, ansambala i solista sa kojima radi napisao veći broj kompozicija, a mnoge su izvođene i nalaze se na repertoaru  domaćih i inostranih horova.

- Mješoviti hor SPD “Jedinstvo” prošle godine je realizovao i bogatu koncertnu djelatnost, sa više od četrdeset nastupa u Banjaluci i drugim gradovima Republike Srpske, Federaciji BiH, Hrvatskoj, Grčkoj... U 2020. godini planiramo više gostovanja u inostranstvu, koncertne turneje i učešća na festivalima i takmičenjima u Austriji (Sent Paul, Milštat, Klagenfurt, Beč) i Australiji (Pert, Adelajd, Sidnej, Melburn) - naglasio je Savić.

Jubilej 

- Posebne aktivnosti u 2019. godini Hor “Jedinstvo” je realizovao u okviru sadržaja obilježavanja veoma značajnog jubileja, 800-godišnjice samostalnosti Srpske pravoslavne crkve. Hor je prošle godine snimio audio materijal za dva kompakt diska, koji su, zajedno sa kompakt diskovima i DVD-om Hora sveštenika Eparhije banjalučke, promovisani i široj publici predstavljeni na koncertu u oktobru - podsjetio je Nemanja Savić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana