Шест пјесама по којима ћемо памтити Тину Тарнер

ГС
Foto: Танјуг/АП

Музичка звијезда Тина Тарнер преминула је у 84. години. Остаће упамћена по моћном гласу и комбинацији различитих музичких жанрова који су се стопили у ванвременске хитове.

1) Proud Mary (1971)

Пјесма која је широм свијета прва асоцијација на Тину Тарнер заправо је обрада.

Била је хит већ у изведби групе "Криденс клирвотер ривајвал" након што је објављена на њиховом другом албуму из 1969. године, али је постала још популарнија када су је Ајк и Тина од лагане кантри нумере претворили у епску фанк оду о слободи.

Пјесма је досегла четврто мјесто на Билбордовој листи и освојила Греми награду.

Када је Бијонсе одабрана да ода почаст Тини на додјели награда Кенеди центра 2005. године, отпјевала је баш ову пјесму. Три године касније, двије пјевачице и две генерације удружиле су се да је изведу у дуету на додјели Греми награда.

2) Private Dancer (1984)

Насловну нумеру са најпродаванијег албума Тине Тарнер написао је Марк Нофлер, а први снимио његов бенд "Дајер стрејтс".

Ипак, учинило им се да ће боље звучати са женским вокалом, па су је уступили Тарнеровој. Нису погријешили. Уз Тинин глас, гитару на студијској верзији свира легендарни Џеф Бек.

Тина је касније у једном интервјуу рекла да дуго није схватала да је пјесма о сексуалној радници.

"Никада у животу нисам морала да се спустим на тај ниво, али мислим да је већина нас била у ситуацијама када смо морали да се продамо, на овај или онај начин", написала је Тина у својој аутобиографији.

3) We Don't Need Another Hero (1985)

Mоћна балада из осамдесетих чији су стихови одзвањали пустоши постапокалиптичног свијета филма "Побеснели Макс 3".

Уз Мела Гибсона у главној улози, Тарнерова је у филму глумила Ентити. Како је касније говорила, лако се повезала са њеним снажним ликом.

"Толико је изгубила, а онда је прошла кроз толико тога да би натјерала мушкарце у свом свијету да је поштују. Повезала сам се са њеним борбама јер сам их и сама водила", рекла је Тина.

4) The Best (1989)

Још једна обрада која је прославила Тину Тарнер. Пјесма је написана за велшку пјевачицу Бони Тајлер и објављена на њеном албуму Hide Yout Heart из 1988. године.

Неупоредиво енергичнију и моћнију верзију, која је постала планетарни хит, Тарнерова је наредне године отпјевала за албум Foreign Affair.

Иако је готово сваки човек на свијету зна, нису тако ретки они који је погрешно зову Simply the best, што јесте дио стиха химничног рефрена, али не и назив пјесме.

Коришћена је у бројним рекламама, укључујући и рекламу за пиће Пепси у којој се појавила и сама Тина Тарнер.

5) Steamy Windows (1989)

Још једна моћна и помало шкакљива нумера са албума Foreign Affair чији стихови остављају слушаоце да сами просуде шта се дешавало на задњем сједишту иза запареног прозора...

6) GoldenEye (1995)

Музичка тема за филм о Џејмсу Бонду прекретница је у каријери сваког умјетника. Након успеха Тининог биографског филма "Шта љубав има с тим", номинованог за Оскара 1993. године, продуценти Бонда позвали су је да опјева деби Пирса Броснана у улози агента 007.

Тему су написали Боно и Еџ из бенда "U2", а искоришћена је за истоимени филм о Бонду из 1995. године.

Тина Тарнер је преминула у 84. години, у Швајцарској, послије дуже болести, саопштио је њен портпарол, преноси РТС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана