Šest pjesama po kojima ćemo pamtiti Tinu Tarner

GS
Foto: Tanjug/AP

Muzička zvijezda Tina Tarner preminula je u 84. godini. Ostaće upamćena po moćnom glasu i kombinaciji različitih muzičkih žanrova koji su se stopili u vanvremenske hitove.

1) Proud Mary (1971)

Pjesma koja je širom svijeta prva asocijacija na Tinu Tarner zapravo je obrada.

Bila je hit već u izvedbi grupe "Kridens klirvoter rivajval" nakon što je objavljena na njihovom drugom albumu iz 1969. godine, ali je postala još popularnija kada su je Ajk i Tina od lagane kantri numere pretvorili u epsku fank odu o slobodi.

Pjesma je dosegla četvrto mjesto na Bilbordovoj listi i osvojila Gremi nagradu.

Kada je Bijonse odabrana da oda počast Tini na dodjeli nagrada Kenedi centra 2005. godine, otpjevala je baš ovu pjesmu. Tri godine kasnije, dvije pjevačice i dve generacije udružile su se da je izvedu u duetu na dodjeli Gremi nagrada.

2) Private Dancer (1984)

Naslovnu numeru sa najprodavanijeg albuma Tine Tarner napisao je Mark Nofler, a prvi snimio njegov bend "Dajer strejts".

Ipak, učinilo im se da će bolje zvučati sa ženskim vokalom, pa su je ustupili Tarnerovoj. Nisu pogriješili. Uz Tinin glas, gitaru na studijskoj verziji svira legendarni Džef Bek.

Tina je kasnije u jednom intervjuu rekla da dugo nije shvatala da je pjesma o seksualnoj radnici.

"Nikada u životu nisam morala da se spustim na taj nivo, ali mislim da je većina nas bila u situacijama kada smo morali da se prodamo, na ovaj ili onaj način", napisala je Tina u svojoj autobiografiji.

3) We Don't Need Another Hero (1985)

Moćna balada iz osamdesetih čiji su stihovi odzvanjali pustoši postapokaliptičnog svijeta filma "Pobesneli Maks 3".

Uz Mela Gibsona u glavnoj ulozi, Tarnerova je u filmu glumila Entiti. Kako je kasnije govorila, lako se povezala sa njenim snažnim likom.

"Toliko je izgubila, a onda je prošla kroz toliko toga da bi natjerala muškarce u svom svijetu da je poštuju. Povezala sam se sa njenim borbama jer sam ih i sama vodila", rekla je Tina.

4) The Best (1989)

Još jedna obrada koja je proslavila Tinu Tarner. Pjesma je napisana za velšku pjevačicu Boni Tajler i objavljena na njenom albumu Hide Yout Heart iz 1988. godine.

Neuporedivo energičniju i moćniju verziju, koja je postala planetarni hit, Tarnerova je naredne godine otpjevala za album Foreign Affair.

Iako je gotovo svaki čovek na svijetu zna, nisu tako retki oni koji je pogrešno zovu Simply the best, što jeste dio stiha himničnog refrena, ali ne i naziv pjesme.

Korišćena je u brojnim reklamama, uključujući i reklamu za piće Pepsi u kojoj se pojavila i sama Tina Tarner.

5) Steamy Windows (1989)

Još jedna moćna i pomalo škakljiva numera sa albuma Foreign Affair čiji stihovi ostavljaju slušaoce da sami prosude šta se dešavalo na zadnjem sjedištu iza zaparenog prozora...

6) GoldenEye (1995)

Muzička tema za film o Džejmsu Bondu prekretnica je u karijeri svakog umjetnika. Nakon uspeha Tininog biografskog filma "Šta ljubav ima s tim", nominovanog za Oskara 1993. godine, producenti Bonda pozvali su je da opjeva debi Pirsa Brosnana u ulozi agenta 007.

Temu su napisali Bono i Edž iz benda "U2", a iskorišćena je za istoimeni film o Bondu iz 1995. godine.

Tina Tarner je preminula u 84. godini, u Švajcarskoj, poslije duže bolesti, saopštio je njen portparol, prenosi RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana