Састав „Tempora” наступио у Бањалуци: Разигране ноте на три начина

Миланка Митрић
Foto: Б. Брезо

БАЊАЛУКА – Трио „Tempora”, млади састав из Аустрије, наступио је у концертној дворани Банског двора Културног центра, у оквиру друге вечери 4. Интернационалног музичког фестивала „Јесења соната”.

Публици су представили репертоар сачињен од композиција Лувига Ван Бетовена, Александра фон Землинског и Роберта Мучинског и својим сјајним извођењем и разноликим репертоаром измамили снажне аплаузе код публике.

Овај састав основан је 2017. године, а чине га Маријус Бирти (кларинет), Мадлен Дусо (виолончело) и Емеше Вилхами (клавир).

- Моја највећа жеља и очекивања која сам имала за овај концерт су да просто уживамо у музици заједно, да нам буде забавно на бини и да што више уживамо у овој дивној сали, у којој је акустика заиста одлична. Срећни смо што смо овдје – рекла је Мадлен Дусо.

Пијанисткиња Емеше Вилхами осврнула се програм концерта, који је иначе носио наслов  „Der Dichter Spricht”, што је у ствари назив једне композиције њемачког романтичара Роберта Шумана, која је тринаести дио цјелине назване „Дјечије сцене”. На репертоару су се, у ствари, нашла три трија, односно композиције за трио тројице композитора, и то Бетовенов опус 38 (Grand Trio), те опус 26 (Fantasy Trio) Роберта Мучинског и опус 3 Алесандра фон Землинског.

-  Први дио концерта посвећен је Бетовену, док су Землински и Мучински у другом дијелу. „Фантази трио” Роберта Мучинског је можда најмање позната композиција, и њу смо оставили за крај – навела је Вилхами.

Маријус Бирти истакао је да су заиста срећни што су у Бањалуци по први пут, те да је њихов програм заиста разнолик, с обзиром на то да је концерт почео једним класичним композитором, Бетовеном, а настављен у нешто другачијем тону.

- Он има једноставне теме, али их је прилично тешко изнијети на прави начин, док је дјело Землинског које смо изабрали нешто романтичнијег тона. Његова музика је мало тежа, мрачнија и  интензивнија.  Мучински је комплексан, али на лепршав начин, јер је истовремено захтјеван и забаван за свирање– навео је Бирти.

Фестивал „Јесења соната” трајаће до недјеље, а на програму трећег фестивалског дана (петак) је концерт трија из Републике Српске. Овај трио чине Сања Војводић (виолина), Лидија Паулин (виолончело) и Соња Марковић (клавир). Четврти фестивалски дан (субота), предвиђен је за наступ пијанисткиње Елизе Томелини и виолончелисте Луке Францетија, док је завршница „Јесење сонате” резервисана за наступ „Загребачких солиста”, који ће наступити у недјељу. Сви концерти биће одржани у концертној дворани Банског двора и почеће у 20 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана