Sastav „Tempora” nastupio u Banjaluci: Razigrane note na tri načina

Milanka Mitrić
Foto: B. Brezo

BANjALUKA – Trio „Tempora”, mladi sastav iz Austrije, nastupio je u koncertnoj dvorani Banskog dvora Kulturnog centra, u okviru druge večeri 4. Internacionalnog muzičkog festivala „Jesenja sonata”.

Publici su predstavili repertoar sačinjen od kompozicija Luviga Van Betovena, Aleksandra fon Zemlinskog i Roberta Mučinskog i svojim sjajnim izvođenjem i raznolikim repertoarom izmamili snažne aplauze kod publike.

Ovaj sastav osnovan je 2017. godine, a čine ga Marijus Birti (klarinet), Madlen Duso (violončelo) i Emeše Vilhami (klavir).

- Moja najveća želja i očekivanja koja sam imala za ovaj koncert su da prosto uživamo u muzici zajedno, da nam bude zabavno na bini i da što više uživamo u ovoj divnoj sali, u kojoj je akustika zaista odlična. Srećni smo što smo ovdje – rekla je Madlen Duso.

Pijanistkinja Emeše Vilhami osvrnula se program koncerta, koji je inače nosio naslov  „Der Dichter Spricht”, što je u stvari naziv jedne kompozicije njemačkog romantičara Roberta Šumana, koja je trinaesti dio cjeline nazvane „Dječije scene”. Na repertoaru su se, u stvari, našla tri trija, odnosno kompozicije za trio trojice kompozitora, i to Betovenov opus 38 (Grand Trio), te opus 26 (Fantasy Trio) Roberta Mučinskog i opus 3 Alesandra fon Zemlinskog.

-  Prvi dio koncerta posvećen je Betovenu, dok su Zemlinski i Mučinski u drugom dijelu. „Fantazi trio” Roberta Mučinskog je možda najmanje poznata kompozicija, i nju smo ostavili za kraj – navela je Vilhami.

Marijus Birti istakao je da su zaista srećni što su u Banjaluci po prvi put, te da je njihov program zaista raznolik, s obzirom na to da je koncert počeo jednim klasičnim kompozitorom, Betovenom, a nastavljen u nešto drugačijem tonu.

- On ima jednostavne teme, ali ih je prilično teško iznijeti na pravi način, dok je djelo Zemlinskog koje smo izabrali nešto romantičnijeg tona. Njegova muzika je malo teža, mračnija i  intenzivnija.  Mučinski je kompleksan, ali na lepršav način, jer je istovremeno zahtjevan i zabavan za sviranje– naveo je Birti.

Festival „Jesenja sonata” trajaće do nedjelje, a na programu trećeg festivalskog dana (petak) je koncert trija iz Republike Srpske. Ovaj trio čine Sanja Vojvodić (violina), Lidija Paulin (violončelo) i Sonja Marković (klavir). Četvrti festivalski dan (subota), predviđen je za nastup pijanistkinje Elize Tomelini i violončeliste Luke Francetija, dok je završnica „Jesenje sonate” rezervisana za nastup „Zagrebačkih solista”, koji će nastupiti u nedjelju. Svi koncerti biće održani u koncertnoj dvorani Banskog dvora i počeće u 20 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana