Рокенрол ватра на тврђави Кастел

Бранислав Предојевић
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - Најдуговјечнији фестивал у Бањалуци “Кастел рок фест” слави ове године 15 година постојања серијом врхунских концерата од 9. до 12. јуна под слоганом “Љето почиње на Кастел рок фесту”.

У четири фестивалска дана десиће се 10 концерата великих регионалних музичких имена, изложбе, промоције, панел дискусије, едукативне радионице, али и много плеса и најбоље забаве који ће, по ријечима Синише Томића, обиљежити прославу 15 година фестивала и 20 година “Хард рок радија”.

- Први бањалучки музички фестивал “Кастел рок фест”, под тадашњим именом “Мјесец музике”, одржан је 2003. године. Овај фестивал успјешно организујемо већ дуги низ година у љетном периоду на локацији тврђаве Кастел. Током организације претходних фестивала, бањалучкој публици приредили смо наступе најпознатијих музичких извођача из града, региона, Европе и свијета - рекао је Томић.

Он је додао да је фестивал дао скроман допринос позиционирању Бањалуке на регионалну и европску рок сцену.

- Својим искуством и радом презентујемо рок културу и враћамо је на мјесто које јој цивилизацијски и припада, а то је мејнстрим. Организација и одржавање претходних издања фестивала допринијела је да се на регионалном нивоу Бањалука афирмише у музички центар. Ове године спремили смо врхунски програм који обухвата неке од најважнијих имена домаће рок сцене, те врло занимљив и богат пратећи програм.

- Слоган фестивала је “Љето почиње на Кастел рок фесту”, јер су догађаји на Кастелу, на неки начин, постали уз мирис липе, Врбас и дрвореде симбол Бањалуке као града савремене културе и урбаних музичких токова - истакао је Томић.

Ове године водећа имена на фестивалу су Нено Белан и “Фиуменс”, “Аеродром”, “Неверне бебе”, Ана Станић, Кики и “Пилоти”, “Ватра”, “Бестбит” и Давор Ебнер, а Томић је најавио двоструко изненађење које ће загријати публику  8. јуна и заокружити број извођача на десет.

- Поводом 15. рођендана фестивала, спремили смо специјално изненађење као неку врсту поклона за публику под именом “Загријавање за Кастел рок” а то су наступи Ђорђа Давида и “Дед солс бенд” и Иване Петерс, ветерана домаћег рок звука који ће загријати публику дан раније и на прави начин најавити фестивал и све оно што нас чека у сљедећа четири дана.

- Осим, главних извођача на фестивалу,  наступиће бројни бањалучки бендови и музичари попут Мире Јањанина, дуа “Кастел”, дуа “Грације” и бројних других музичара - рекао је Томић.

Промјене

Фестивал је 2011. године промијенио назив из “Мјесец музике” у “Кастел рок фест” на приједлог групе “Апокалиптика”, што је по ријечима Мире Јањанина, пријатеља организатора, само дио дуга према тврђави, која је симбол града.

- Нема су ту пуно шта рећи. Град је, како је то неко мудро рекао, не чине улице и зграде, већ људи, а људи који живе Бањалуци заслужили су да тврђава Кастел, која је свакако симбол града и културолошки споменик огромне важности, буде центар који окупља те људе. Част ми је наступити на овом фестивалу, посебно у свјетлу идеје да се десети дио зараде од продатих улазница свих догађаја на Кастелу усмјери у обнову тврђаве - рекао је Јањанин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана