Rokenrol vatra na tvrđavi Kastel

Branislav Predojević
Foto: Velibor Tripić

BANjALUKA - Najdugovječniji festival u Banjaluci “Kastel rok fest” slavi ove godine 15 godina postojanja serijom vrhunskih koncerata od 9. do 12. juna pod sloganom “Ljeto počinje na Kastel rok festu”.

U četiri festivalska dana desiće se 10 koncerata velikih regionalnih muzičkih imena, izložbe, promocije, panel diskusije, edukativne radionice, ali i mnogo plesa i najbolje zabave koji će, po riječima Siniše Tomića, obilježiti proslavu 15 godina festivala i 20 godina “Hard rok radija”.

- Prvi banjalučki muzički festival “Kastel rok fest”, pod tadašnjim imenom “Mjesec muzike”, održan je 2003. godine. Ovaj festival uspješno organizujemo već dugi niz godina u ljetnom periodu na lokaciji tvrđave Kastel. Tokom organizacije prethodnih festivala, banjalučkoj publici priredili smo nastupe najpoznatijih muzičkih izvođača iz grada, regiona, Evrope i svijeta - rekao je Tomić.

On je dodao da je festival dao skroman doprinos pozicioniranju Banjaluke na regionalnu i evropsku rok scenu.

- Svojim iskustvom i radom prezentujemo rok kulturu i vraćamo je na mjesto koje joj civilizacijski i pripada, a to je mejnstrim. Organizacija i održavanje prethodnih izdanja festivala doprinijela je da se na regionalnom nivou Banjaluka afirmiše u muzički centar. Ove godine spremili smo vrhunski program koji obuhvata neke od najvažnijih imena domaće rok scene, te vrlo zanimljiv i bogat prateći program.

- Slogan festivala je “Ljeto počinje na Kastel rok festu”, jer su događaji na Kastelu, na neki način, postali uz miris lipe, Vrbas i drvorede simbol Banjaluke kao grada savremene kulture i urbanih muzičkih tokova - istakao je Tomić.

Ove godine vodeća imena na festivalu su Neno Belan i “Fiumens”, “Aerodrom”, “Neverne bebe”, Ana Stanić, Kiki i “Piloti”, “Vatra”, “Bestbit” i Davor Ebner, a Tomić je najavio dvostruko iznenađenje koje će zagrijati publiku  8. juna i zaokružiti broj izvođača na deset.

- Povodom 15. rođendana festivala, spremili smo specijalno iznenađenje kao neku vrstu poklona za publiku pod imenom “Zagrijavanje za Kastel rok” a to su nastupi Đorđa Davida i “Ded sols bend” i Ivane Peters, veterana domaćeg rok zvuka koji će zagrijati publiku dan ranije i na pravi način najaviti festival i sve ono što nas čeka u sljedeća četiri dana.

- Osim, glavnih izvođača na festivalu,  nastupiće brojni banjalučki bendovi i muzičari poput Mire Janjanina, dua “Kastel”, dua “Gracije” i brojnih drugih muzičara - rekao je Tomić.

Promjene

Festival je 2011. godine promijenio naziv iz “Mjesec muzike” u “Kastel rok fest” na prijedlog grupe “Apokaliptika”, što je po riječima Mire Janjanina, prijatelja organizatora, samo dio duga prema tvrđavi, koja je simbol grada.

- Nema su tu puno šta reći. Grad je, kako je to neko mudro rekao, ne čine ulice i zgrade, već ljudi, a ljudi koji žive Banjaluci zaslužili su da tvrđava Kastel, koja je svakako simbol grada i kulturološki spomenik ogromne važnosti, bude centar koji okuplja te ljude. Čast mi je nastupiti na ovom festivalu, posebno u svjetlu ideje da se deseti dio zarade od prodatih ulaznica svih događaja na Kastelu usmjeri u obnovu tvrđave - rekao je Janjanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana