Прво извођење "Марша на Дрину"

Срна
Foto: Илустрација

БИЈЕЉИНА- Чувена композиција "Марш на Дрину", аутора Станислава Биничког, први пут је званично изведена у тек ослобођеном Нишу 12. октобра 1915. године.

Уз звуке марша побједоносно је корачала Дринска дивизија српске војске. Овај традиционални српски марш компоновао је Станислав Бинички у Ваљеву почетком Првог свјетског рата у част побједе српске над аустроугарском војском на Церу и команданта Гвозденог пука Миливоја Стојановића.

Марш је постао је симбол храбрости Срба у Првом свјетском рату, који су, упркос великим губицима у људству, из тог рата изашли као побједници.

Побједа српске војске над надмоћном аустроугарском војском истовремено је и прва побједа савезничких сила у Првом свјетском рату. Композиција "Марш на Дрину" добила је највише гласова на референдуму о државним симболима Србије 1992. године. Међутим, референдум је касније поништен због недовољног одазива гласача.

Пјесма је остала неслужбена химна Србије све до 2004. године, када је пјесма "Боже правде" проглашена за националну химну Републике Србије. Иво Андрић је 1961. године на додјелу Нобелове награде у Шведску понио композицију "Марш на На Дрину". Овај српски марш изазвао је велику пажњу шведске јавности и до данас једно је од слушанијих дјела у Шведској.

Године 1964. снимљен је и филм "Марш на Дрину" у режији Жике Митровић, који се сматра једним од најбољих српских и екс-југословенских филмова. Исте године српски новинар и пјесник Милоје Поповић написао је текст за марш.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана