Prvo izvođenje "Marša na Drinu"

Srna
Foto: Ilustracija

BIJELjINA- Čuvena kompozicija "Marš na Drinu", autora Stanislava Biničkog, prvi put je zvanično izvedena u tek oslobođenom Nišu 12. oktobra 1915. godine.

Uz zvuke marša pobjedonosno je koračala Drinska divizija srpske vojske. Ovaj tradicionalni srpski marš komponovao je Stanislav Binički u Valjevu početkom Prvog svjetskog rata u čast pobjede srpske nad austrougarskom vojskom na Ceru i komandanta Gvozdenog puka Milivoja Stojanovića.

Marš je postao je simbol hrabrosti Srba u Prvom svjetskom ratu, koji su, uprkos velikim gubicima u ljudstvu, iz tog rata izašli kao pobjednici.

Pobjeda srpske vojske nad nadmoćnom austrougarskom vojskom istovremeno je i prva pobjeda savezničkih sila u Prvom svjetskom ratu. Kompozicija "Marš na Drinu" dobila je najviše glasova na referendumu o državnim simbolima Srbije 1992. godine. Međutim, referendum je kasnije poništen zbog nedovoljnog odaziva glasača.

Pjesma je ostala neslužbena himna Srbije sve do 2004. godine, kada je pjesma "Bože pravde" proglašena za nacionalnu himnu Republike Srbije. Ivo Andrić je 1961. godine na dodjelu Nobelove nagrade u Švedsku ponio kompoziciju "Marš na Na Drinu". Ovaj srpski marš izazvao je veliku pažnju švedske javnosti i do danas jedno je od slušanijih djela u Švedskoj.

Godine 1964. snimljen je i film "Marš na Drinu" u režiji Žike Mitrović, koji se smatra jednim od najboljih srpskih i eks-jugoslovenskih filmova. Iste godine srpski novinar i pjesnik Miloje Popović napisao je tekst za marš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana