Преминуо Масимо Савић

Г.С.
Преминуо Масимо Савић

Масимо Савић (60) преминуо је у Загребу, а тужну вијест потврдили су из Аkarijus Rekordsa. Од Масима су се на друштвеним мрежама емотивном објавом опростиле супруга Ени и кћи Мирна.

- Наш тата, супруг, понос и љубав, Массимо Савић, напустио нас је након кратке, али херојске борбе. Иако је отишао с овога свијета, у нашим ће душама живјети вјечно; насмијан, топао, снажан, пун љубави и саткан од умјетности. Заувијек ћемо бити твоје цуре. Ени и Мирна - стоји у њиховој објави.

Савић је преминуо у болници, гдје се лечио од карцинома плућа, пренио је Јутарњи лист.

Масимо је рођен 6. јули 1962. године у Пули, а средњу школу завршио је у Загребу гдје је и започео своју музичку  каријеру.

Массимо је рођен 6. јуна 1962. године у Пули, а средњу школу завршио је у Загребу где је и започео своју музичку каријеру.

Године 1983., као вођа легендарне групе Дориан Граy издаје први албум - Сјај у тами, те двије године касније други албум За твоје очи.

Масимо је детињство провео у Истри. С 12 година отишао у Милано, а након тога, бродом из Ђенове, мајка и син кренули су на путовање бродом до Аустралије. У Сиднеју је двије и по године живио у богаташкој породици, гдје је његова мајка Елде радила као вођа послуге јеврејске породице Мос у елитном дијелу града.

У Аустралији је мали Савић кренуо у Bellevue Hill, енглеску школу гдје је завршио шести разред, да би се у седмом основне вратио у Истру. Међутим, у Аустралији је био заборавио хрватски те је поново почео да га учи кад се вратио.

Уз пријатеље из Раше, с којима се стално дружио, брзо се прилагодио.

У школи је био одличан, пјевушио дечје песмице и једва је чекао суботу да би се добро наплесао у дискотеци РКУД Рудар Раша. Но, један немили догађај мијења све.

Ради слабе контроле у васпитању те нагињући лошем друштву и делинквентном понашању Масимо учествује у релативно озбиљном пријеступу.  

Био је на стражи док су његови пријатељи крали ствари из једног супермаркета. Зато је зарадио редовни одлазак код социјалног радника Бранимира који му је заправо помогао да се стабилизује и нађе нови живот. Све мање излази у лоше друштво.

С мајком договара да ће она дићи кредит, а он плаћати рате радећи преко ученичког сервиса. Тако је купио електричну гитару.

Одмах је почео да свира осам до десет сати на дан. 1979. године Масимо долази у Загреб.

Уписује се у трећи разред средње школе Руђера Бошковића (1980.) и убрзо с Бранком Терзићем, Ведраном Чупићем и Емилом Крњићем оснива групу Дорјан Греј.

"Ја сам тешко живео у то вријеме. Ја и мој бубњар диијелили смо једну собу, широку колико и један кревет. Спавали смо заједно у том кревету, а нисмо имали довољно да платимо собу него смо цјепали дрва старој госпођи. Копао сам вртове по Загребу не би ли од госпођа добио одјећу од њихових мртвих мужева, коју бих касније прекројио да бих на позорници изгледао елегантно", открио је медијима Массимо Савић.

Године 1983., као вођа легендарне групе Дорјан Греј издаје први - "Сјај у тами", те двије године касније други албум "За твоје очи".

Група се прославила захваљујући феноменалном препјеву групе Walker Brothers "The sun ain't gonna shine anymore ", али с упечатљивим гласом Массима Савића.

На жалост, чланови бенда тих година су експериментирали с дрогом.

Они су на то гледали "као на подстицај за стварање музике". Бенд се распао 1986. јер су чланови у Шведској потрошили два и по пута више дана снимања од онога што је Југотон био спреман да плати.

Југотон је тражио да остатак потрошених сати плате из свога џепа. Менаџер Маријан Црнарић успио је да договори 42 концерта по бившој Југославији, које су чланови бенда одрадили само за дневнице.

Остатак зараде отишао је на покривање дуга Југотону. И бенд се распао због беспарице и међусобних оптуживања.

Након тога Массимо Савић започиње успјешну самосталну каријеру и објављује четири албума у сарадњи са Зринком Тутићем.

Слиједи заокрет у каријери и арт поп и рокк пројекти попут албума на енглеском језику Елементс или вокал у групи Метал Гуру, уз истовремено објављивање петог албума у сарадњи с Тутићем - Бензина 1995. Године, управо у вријеме врхунца хрватске "данце" музике.

1998.је отказао сарадњу Зринку Тутићу. Много година касније рекао је да је "здрављем платио сарадњу с Тутићем".

Пет година послије, Савић објављује нови албум „Массимо".

Узлазна путања каријере почела је 2002., кад је потписао уговор с Акаврјус Рекордосм који му издаје албум "Вјештина".

Жељан повратка у бенд полако је окупио екипу. "Алкемичари" се окупљају и пјевач креће са серијом концерата.

Настаје албум "Вјештина II".

Албуми су то који су га вратили у сам врх регионалне поп-рок музике.

Средином 2011. године, Массимо објављује огроман хит "Из једног погледа", чији је текст и музику написао Предраг Мартињак.

Ово је била прва сарадња између Массима и Пеггyја, а произвела је мноштво хитова.

Пјесма "Из једног погледа" доживела је огроман успјех те данас има чак преко 15 милиона прегледа на YouTubeу.

2013. годину посветио је јубилеју 30 година каријере. Више пута награђен је и Порином.

Супругу Ени упознао је 1989. која је тада писала пjесме Јосипи Лисац. Имају ћерку Мирну, новинарку и бившу радијску водитељку.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана