Preminuo Masimo Savić

G.S.
Preminuo Masimo Savić

Masimo Savić (60) preminuo je u Zagrebu, a tužnu vijest potvrdili su iz Akarijus Rekordsa. Od Masima su se na društvenim mrežama emotivnom objavom oprostile supruga Eni i kći Mirna.

- Naš tata, suprug, ponos i ljubav, Massimo Savić, napustio nas je nakon kratke, ali herojske borbe. Iako je otišao s ovoga svijeta, u našim će dušama živjeti vječno; nasmijan, topao, snažan, pun ljubavi i satkan od umjetnosti. Zauvijek ćemo biti tvoje cure. Eni i Mirna - stoji u njihovoj objavi.

Savić je preminuo u bolnici, gdje se lečio od karcinoma pluća, prenio je Jutarnji list.

Masimo je rođen 6. juli 1962. godine u Puli, a srednju školu završio je u Zagrebu gdje je i započeo svoju muzičku  karijeru.

Massimo je rođen 6. juna 1962. godine u Puli, a srednju školu završio je u Zagrebu gde je i započeo svoju muzičku karijeru.

Godine 1983., kao vođa legendarne grupe Dorian Gray izdaje prvi album - Sjaj u tami, te dvije godine kasnije drugi album Za tvoje oči.

Masimo je detinjstvo proveo u Istri. S 12 godina otišao u Milano, a nakon toga, brodom iz Đenove, majka i sin krenuli su na putovanje brodom do Australije. U Sidneju je dvije i po godine živio u bogataškoj porodici, gdje je njegova majka Elde radila kao vođa posluge jevrejske porodice Mos u elitnom dijelu grada.

U Australiji je mali Savić krenuo u Bellevue Hill, englesku školu gdje je završio šesti razred, da bi se u sedmom osnovne vratio u Istru. Međutim, u Australiji je bio zaboravio hrvatski te je ponovo počeo da ga uči kad se vratio.

Uz prijatelje iz Raše, s kojima se stalno družio, brzo se prilagodio.

U školi je bio odličan, pjevušio dečje pesmice i jedva je čekao subotu da bi se dobro naplesao u diskoteci RKUD Rudar Raša. No, jedan nemili događaj mijenja sve.

Radi slabe kontrole u vaspitanju te naginjući lošem društvu i delinkventnom ponašanju Masimo učestvuje u relativno ozbiljnom prijestupu.  

Bio je na straži dok su njegovi prijatelji krali stvari iz jednog supermarketa. Zato je zaradio redovni odlazak kod socijalnog radnika Branimira koji mu je zapravo pomogao da se stabilizuje i nađe novi život. Sve manje izlazi u loše društvo.

S majkom dogovara da će ona dići kredit, a on plaćati rate radeći preko učeničkog servisa. Tako je kupio električnu gitaru.

Odmah je počeo da svira osam do deset sati na dan. 1979. godine Masimo dolazi u Zagreb.

Upisuje se u treći razred srednje škole Ruđera Boškovića (1980.) i ubrzo s Brankom Terzićem, Vedranom Čupićem i Emilom Krnjićem osniva grupu Dorjan Grej.

"Ja sam teško živeo u to vrijeme. Ja i moj bubnjar diijelili smo jednu sobu, široku koliko i jedan krevet. Spavali smo zajedno u tom krevetu, a nismo imali dovoljno da platimo sobu nego smo cjepali drva staroj gospođi. Kopao sam vrtove po Zagrebu ne bi li od gospođa dobio odjeću od njihovih mrtvih muževa, koju bih kasnije prekrojio da bih na pozornici izgledao elegantno", otkrio je medijima Massimo Savić.

Godine 1983., kao vođa legendarne grupe Dorjan Grej izdaje prvi - "Sjaj u tami", te dvije godine kasnije drugi album "Za tvoje oči".

Grupa se proslavila zahvaljujući fenomenalnom prepjevu grupe Walker Brothers "The sun ain't gonna shine anymore ", ali s upečatljivim glasom Massima Savića.

Na žalost, članovi benda tih godina su eksperimentirali s drogom.

Oni su na to gledali "kao na podsticaj za stvaranje muzike". Bend se raspao 1986. jer su članovi u Švedskoj potrošili dva i po puta više dana snimanja od onoga što je Jugoton bio spreman da plati.

Jugoton je tražio da ostatak potrošenih sati plate iz svoga džepa. Menadžer Marijan Crnarić uspio je da dogovori 42 koncerta po bivšoj Jugoslaviji, koje su članovi benda odradili samo za dnevnice.

Ostatak zarade otišao je na pokrivanje duga Jugotonu. I bend se raspao zbog besparice i međusobnih optuživanja.

Nakon toga Massimo Savić započinje uspješnu samostalnu karijeru i objavljuje četiri albuma u saradnji sa Zrinkom Tutićem.

Slijedi zaokret u karijeri i art pop i rokk projekti poput albuma na engleskom jeziku Elements ili vokal u grupi Metal Guru, uz istovremeno objavljivanje petog albuma u saradnji s Tutićem - Benzina 1995. Godine, upravo u vrijeme vrhunca hrvatske "dance" muzike.

1998.je otkazao saradnju Zrinku Tutiću. Mnogo godina kasnije rekao je da je "zdravljem platio saradnju s Tutićem".

Pet godina poslije, Savić objavljuje novi album „Massimo".

Uzlazna putanja karijere počela je 2002., kad je potpisao ugovor s Akavrjus Rekordosm koji mu izdaje album "Vještina".

Željan povratka u bend polako je okupio ekipu. "Alkemičari" se okupljaju i pjevač kreće sa serijom koncerata.

Nastaje album "Vještina II".

Albumi su to koji su ga vratili u sam vrh regionalne pop-rok muzike.

Sredinom 2011. godine, Massimo objavljuje ogroman hit "Iz jednog pogleda", čiji je tekst i muziku napisao Predrag Martinjak.

Ovo je bila prva saradnja između Massima i Peggyja, a proizvela je mnoštvo hitova.

Pjesma "Iz jednog pogleda" doživela je ogroman uspjeh te danas ima čak preko 15 miliona pregleda na YouTubeu.

2013. godinu posvetio je jubileju 30 godina karijere. Više puta nagrađen je i Porinom.

Suprugu Eni upoznao je 1989. koja je tada pisala pjesme Josipi Lisac. Imaju ćerku Mirnu, novinarku i bivšu radijsku voditeljku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana