Преминуо легендарни британски гитариста Вилко Џонсон

Б. П.
Преминуо легендарни британски гитариста Вилко Џонсон

ЛОНДОН- Британски гитариста Вилко Џонсон, један од оснивача култног бенда "Dr Feelgood" и запажен соло умјетник преминуо је у 75. години.

У изјави објављеној на његовим службеним налозима на друштвеним мрежама наводи се да је умро код куће 21. новембра. Џонсону је 2013. дијагностикован рак гуштераче у касној фази, а након успјешне операције снимио је албум "Going Back Home"(2014.), са Роџером Далтријем из бенда "The Who".

Џонсон је рођен у Ексесу 1947. Почео је свирати гитару као тинејџер, али његова каријера почиње озбиљно 1971. године, када је основао "Dr Feelgood"  са пјевачем Лијем Брилом, басистом Џоном Спарксом и бубњаром Џоном Мартином. Бенд је био ослонац британске паб рок сцене 70-их, а Џонсон је убрзо постао познат по свом препознатљивом стилу свирања гитаре, који је користио пребирање прстију умјето класичне трзалице, као и својим жестоким наступима на сцени уз славни "пачији ход". Интензиван, бруталан приступ " Dr Feelgoodа", имао је велики утицај на британску панк музику која ће се појавити 70-их и 80-их. Џонсон је остао са "Dr Feelgood" на њихова прва четири албума, прије него што је напустио бенд и основао властити састав "Вилко Џонсон Бенд", са којим је снимио десетак студијских албума.

Алекс Капранос из бенда "Франц Фердинанд" био је међу онима који су одали почаст Џонсону на "Твитеру".

-Његово јединствено, жичано свирање и присуство на сцени одушевило је и инспирисало многе гитаристе, укључујући и мене. Када сам га интервјуисао прије неколико година, био је бистар, промишљен и задивљујући приповједач. Његово присуство ће се осјећати још много година - рекао је Капранос.

Жан Жак Барнел из бенда "The Stranglers", рекaо је да "Dr Feelgood" веза између двије епохе британског рока.

-Често кажем новинарима да постоји мост између старих времена и времена панка. Тај мост је искључиво "Dr Feelgood", омогућио нам је да идемо од једне ствари до друге. То је веза, ДНК - рекао је Барнел.

Занимљиво је да Џонсон добио улогу краљевског крвника Сер Илијна Пејна у првој и другој сезони хит серије "Игра престола", након што су га продуценти видјели у  документарцу "Oil City Confiddential". Он је испричао да су рекли да желе некога стварно злокобног ко иде около и гледа у људе прије него што их убије.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана