Preminuo legendarni britanski gitarista Vilko Džonson

B. P.
Preminuo legendarni britanski gitarista Vilko Džonson

LONDON- Britanski gitarista Vilko Džonson, jedan od osnivača kultnog benda "Dr Feelgood" i zapažen solo umjetnik preminuo je u 75. godini.

U izjavi objavljenoj na njegovim službenim nalozima na društvenim mrežama navodi se da je umro kod kuće 21. novembra. Džonsonu je 2013. dijagnostikovan rak gušterače u kasnoj fazi, a nakon uspješne operacije snimio je album "Going Back Home"(2014.), sa Rodžerom Daltrijem iz benda "The Who".

Džonson je rođen u Eksesu 1947. Počeo je svirati gitaru kao tinejdžer, ali njegova karijera počinje ozbiljno 1971. godine, kada je osnovao "Dr Feelgood"  sa pjevačem Lijem Brilom, basistom Džonom Sparksom i bubnjarom Džonom Martinom. Bend je bio oslonac britanske pab rok scene 70-ih, a Džonson je ubrzo postao poznat po svom prepoznatljivom stilu sviranja gitare, koji je koristio prebiranje prstiju umjeto klasične trzalice, kao i svojim žestokim nastupima na sceni uz slavni "pačiji hod". Intenzivan, brutalan pristup " Dr Feelgooda", imao je veliki uticaj na britansku pank muziku koja će se pojaviti 70-ih i 80-ih. Džonson je ostao sa "Dr Feelgood" na njihova prva četiri albuma, prije nego što je napustio bend i osnovao vlastiti sastav "Vilko Džonson Bend", sa kojim je snimio desetak studijskih albuma.

Aleks Kapranos iz benda "Franc Ferdinand" bio je među onima koji su odali počast Džonsonu na "Tviteru".

-Njegovo jedinstveno, žičano sviranje i prisustvo na sceni oduševilo je i inspirisalo mnoge gitariste, uključujući i mene. Kada sam ga intervjuisao prije nekoliko godina, bio je bistar, promišljen i zadivljujući pripovjedač. Njegovo prisustvo će se osjećati još mnogo godina - rekao je Kapranos.

Žan Žak Barnel iz benda "The Stranglers", rekao je da "Dr Feelgood" veza između dvije epohe britanskog roka.

-Često kažem novinarima da postoji most između starih vremena i vremena panka. Taj most je isključivo "Dr Feelgood", omogućio nam je da idemo od jedne stvari do druge. To je veza, DNK - rekao je Barnel.

Zanimljivo je da Džonson dobio ulogu kraljevskog krvnika Ser Ilijna Pejna u prvoj i drugoj sezoni hit serije "Igra prestola", nakon što su ga producenti vidjeli u  dokumentarcu "Oil City Confiddential". On je ispričao da su rekli da žele nekoga stvarno zlokobnog ko ide okolo i gleda u ljude prije nego što ih ubije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana