Преминуо Енди Флечер, један од оснивача бенда Depeche mode

Б.П.
Преминуо Енди Флечер, један од оснивача бенда Depeche mode

Клавијатурист Енди Флечер и један од оснивача легендарног електо поп бенда Депецхе Модеа , преминуо је у 60. години.

Вијест је потврђена на службеним налозима бенда на друштвеним мрежама, иако нису дати додатни детаљи о узроку смрти.

-Флеч је имао право златно срце и увијек је био ту када вам је била потребна подршка, живахан разговор, добар смијех или хладна пинта пива- пише у твиту на налогу бенда.

Рођен у Нотингему, Енглеска, 8. јула 1961. године, Флечер и његов школски друг Винс Кларк основали су свој први бенд No Romance in China касних 70-их. Убрзо након тога упознали су Мартина Гора у локалном пабу и основали нову групу, Composition of Sound. Када је стигао пјевач Деј Гахан, бенд се одлучио за своје коначно име, по француском модном часопису Depeche Mode.

Флечерова улога у бенду се често мијењала, једнако се лако могао наћи како свира бас као и клавијатуре и синтисајзере. У  документарном филму "101" из 1989. повећеном групи Флечер се осврнуо на своје промјењиве одговорности незаборавним цитатом.

-Мартин је текстописац, Алан Вајлдер је добар музичар, Дејв је вокал, а ја лутам -рекао је Флечер. Успон бенда до славе био је спор, али постојан. Требало је неколико година да њихова музика изгради сљедбенике у Европи, Великој Британији и, коначно, у САД-у, али до тренутка када је њихов седми албум, "Violator" , објављен 1990. године, постали су један од највећих бендова на свијету. Depeche mode су уврштени 2017. godine u "Рокенрол кућу славних", што је Флечер описао као сан.

-Били смо реални на почетку, мислили смо да ћемо имати неколико погодака на листама, а онда ћемо отићи. Заиста, као да се остварио сан бити овдје сада, учинити толико тога, имати толико обожаватеља. То је једноставно фантастичан осјећај- рекао је Флечер.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана