Preminuo Endi Flečer, jedan od osnivača benda Depeche mode

B.P.
Preminuo Endi Flečer, jedan od osnivača benda Depeche mode

Klavijaturist Endi Flečer i jedan od osnivača legendarnog elekto pop benda Depeche Modea , preminuo je u 60. godini.

Vijest je potvrđena na službenim nalozima benda na društvenim mrežama, iako nisu dati dodatni detalji o uzroku smrti.

-Fleč je imao pravo zlatno srce i uvijek je bio tu kada vam je bila potrebna podrška, živahan razgovor, dobar smijeh ili hladna pinta piva- piše u tvitu na nalogu benda.

Rođen u Notingemu, Engleska, 8. jula 1961. godine, Flečer i njegov školski drug Vins Klark osnovali su svoj prvi bend No Romance in China kasnih 70-ih. Ubrzo nakon toga upoznali su Martina Gora u lokalnom pabu i osnovali novu grupu, Composition of Sound. Kada je stigao pjevač Dej Gahan, bend se odlučio za svoje konačno ime, po francuskom modnom časopisu Depeche Mode.

Flečerova uloga u bendu se često mijenjala, jednako se lako mogao naći kako svira bas kao i klavijature i sintisajzere. U  dokumentarnom filmu "101" iz 1989. povećenom grupi Flečer se osvrnuo na svoje promjenjive odgovornosti nezaboravnim citatom.

-Martin je tekstopisac, Alan Vajlder je dobar muzičar, Dejv je vokal, a ja lutam -rekao je Flečer. Uspon benda do slave bio je spor, ali postojan. Trebalo je nekoliko godina da njihova muzika izgradi sljedbenike u Evropi, Velikoj Britaniji i, konačno, u SAD-u, ali do trenutka kada je njihov sedmi album, "Violator" , objavljen 1990. godine, postali su jedan od najvećih bendova na svijetu. Depeche mode su uvršteni 2017. godine u "Rokenrol kuću slavnih", što je Flečer opisao kao san.

-Bili smo realni na početku, mislili smo da ćemo imati nekoliko pogodaka na listama, a onda ćemo otići. Zaista, kao da se ostvario san biti ovdje sada, učiniti toliko toga, imati toliko obožavatelja. To je jednostavno fantastičan osjećaj- rekao je Flečer.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana