Музичка разгледница из Италије вечерас у Банском двору Културном центру.

Илијана Божић
Музичка разгледница из Италије вечерас у Банском двору Културном центру.

БАЊАЛУКА - Мелодије италијанских композитора Албинонија, Салијерија и Вивалдија оживјеће дух италијанске културе и загријати срца публике на вечерашњем концерту “Из Италије с љубављу - музичка разгледница”, који ће бити изведен у Банском двору Културном центру.

Концерт, који ће почети у 20 часова, одржава се у оквиру првог фестивала италијанске културе “Insieme Banjaluka 2020/21” у извођењу Гудачког оркестра Академије умјетности Универзитета у Бањалуци са гостима.

Диригент Душан В. Урошевић казао је за “Глас Српске” да је назив манифестације симболичан.

- Реч инсиеме у преводу са италијанског на српски значи заједно. С тим у вези на плакату који је израђен за фестивал осликани су прозори који су заправо симбол мартовских прозора на које су Италијани излазили, певали и свирали, не губећи дух и наду и то у доба када је њихова држава била блокирана пандемијом вируса корона. Као што је победничка песма “Евросонга” из 1990. године “Insieme: 1992”, композитора Тота Котуња позивала Европу на заједништво, тако је и основна порука коју шаље наш фестивал да морамо остати заједно, да треба да будемо одговорни и водимо рачуна о свом здрављу - истакао је Урошевић.

Објаснио је да је умјетност одувијек била онај чинилац који у различитим друштвено-историјским приликама улијева снагу и даје морал за опстанак те да је тако и овај пут.

- Људима морамо пружити додир са уметношћу и културом, јер само на тај начин задржаћемо здрав дух поред здравог тела. Фестивал “Инсиеме” је доказ да не треба да престанемо да радимо и стварамо ни у тешким околностима - казао је Урошевић.

Нагласио је да је циљ манифестације да обухвати све културне чиниоце града, почевши од Академије умјетности преко невладиног сектора и свих људи који се баве том облашћу да би на што бољи начин представили италијанску културу.

- Концерт “Из Италије с љубављу - музичка разгледница” представља трећи део фестивалског програма. На концерту ће нам се прикључити ученице из Музичке школе “Владо Милошевић”, затим камерни хор “Керубини” из Бањалуке те наши свршени студенти соло певања инструменталних одсека - навео је Урошевић и додао да је због велике заинтересованости публике могуће да за мјесец дана концерт буде поновљен.

Казао је и да је у наставку фестивала планирано да Удружење Италијана Бањалука током фебруара представи монографију “Италијани у бањалучкој регији”.

Диригент Бранка Радошевић Митровић казала је за “Глас Српске” да је овом манифестацијом спојено угодно са корисним.

- Сматрамо да је ово одлична пракса за студенте Академије умјетности, а добро је и да се презентује италијанска култура. На концерту ће се представити 11 солиста, међу којима наши садашњи и бивши студенти, професори, а имаћемо и гостујућег солисту на флаути из Музичке школе “Владо Милошевић”, јер увијек треба да радимо на подмлатку - испричала је Радошевић Митровић.

Концерт организује Удружење Италијана Бањалуке у сарадњи са Академијом умјетности Универзитета у Бањалуци.

Манифестације

Урошевић је истакао да су током децембра одржане двије манифестације у склопу фестивала.

- Имали смо округли сто са темом “Уметничко поимање феномена смрти у делима Луиђија Керубинија” италијанског композитора. Након тога је била отворена изложба посвећена Микеланђелу, с акцентом на његове скулптуре - рекао је Урошевић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана