Muzička razglednica iz Italije večeras u Banskom dvoru Kulturnom centru.

Ilijana Božić
Muzička razglednica iz Italije večeras u Banskom dvoru Kulturnom centru.

BANjALUKA - Melodije italijanskih kompozitora Albinonija, Salijerija i Vivaldija oživjeće duh italijanske kulture i zagrijati srca publike na večerašnjem koncertu “Iz Italije s ljubavlju - muzička razglednica”, koji će biti izveden u Banskom dvoru Kulturnom centru.

Koncert, koji će početi u 20 časova, održava se u okviru prvog festivala italijanske kulture “Insieme Banjaluka 2020/21” u izvođenju Gudačkog orkestra Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci sa gostima.

Dirigent Dušan V. Urošević kazao je za “Glas Srpske” da je naziv manifestacije simboličan.

- Reč insieme u prevodu sa italijanskog na srpski znači zajedno. S tim u vezi na plakatu koji je izrađen za festival oslikani su prozori koji su zapravo simbol martovskih prozora na koje su Italijani izlazili, pevali i svirali, ne gubeći duh i nadu i to u doba kada je njihova država bila blokirana pandemijom virusa korona. Kao što je pobednička pesma “Evrosonga” iz 1990. godine “Insieme: 1992”, kompozitora Tota Kotunja pozivala Evropu na zajedništvo, tako je i osnovna poruka koju šalje naš festival da moramo ostati zajedno, da treba da budemo odgovorni i vodimo računa o svom zdravlju - istakao je Urošević.

Objasnio je da je umjetnost oduvijek bila onaj činilac koji u različitim društveno-istorijskim prilikama ulijeva snagu i daje moral za opstanak te da je tako i ovaj put.

- Ljudima moramo pružiti dodir sa umetnošću i kulturom, jer samo na taj način zadržaćemo zdrav duh pored zdravog tela. Festival “Insieme” je dokaz da ne treba da prestanemo da radimo i stvaramo ni u teškim okolnostima - kazao je Urošević.

Naglasio je da je cilj manifestacije da obuhvati sve kulturne činioce grada, počevši od Akademije umjetnosti preko nevladinog sektora i svih ljudi koji se bave tom oblašću da bi na što bolji način predstavili italijansku kulturu.

- Koncert “Iz Italije s ljubavlju - muzička razglednica” predstavlja treći deo festivalskog programa. Na koncertu će nam se priključiti učenice iz Muzičke škole “Vlado Milošević”, zatim kamerni hor “Kerubini” iz Banjaluke te naši svršeni studenti solo pevanja instrumentalnih odseka - naveo je Urošević i dodao da je zbog velike zainteresovanosti publike moguće da za mjesec dana koncert bude ponovljen.

Kazao je i da je u nastavku festivala planirano da Udruženje Italijana Banjaluka tokom februara predstavi monografiju “Italijani u banjalučkoj regiji”.

Dirigent Branka Radošević Mitrović kazala je za “Glas Srpske” da je ovom manifestacijom spojeno ugodno sa korisnim.

- Smatramo da je ovo odlična praksa za studente Akademije umjetnosti, a dobro je i da se prezentuje italijanska kultura. Na koncertu će se predstaviti 11 solista, među kojima naši sadašnji i bivši studenti, profesori, a imaćemo i gostujućeg solistu na flauti iz Muzičke škole “Vlado Milošević”, jer uvijek treba da radimo na podmlatku - ispričala je Radošević Mitrović.

Koncert organizuje Udruženje Italijana Banjaluke u saradnji sa Akademijom umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Manifestacije

Urošević je istakao da su tokom decembra održane dvije manifestacije u sklopu festivala.

- Imali smo okrugli sto sa temom “Umetničko poimanje fenomena smrti u delima Luiđija Kerubinija” italijanskog kompozitora. Nakon toga je bila otvorena izložba posvećena Mikelanđelu, s akcentom na njegove skulpture - rekao je Urošević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana