Млади умјетници на “Кустендорф класику”

Данко Кузмановић
Млади умјетници на “Кустендорф класику”

Дрвенград - “Кустендорф Класик”, седми фестивал руске класичне музике, који се до сада звао “Бољшој фестивал”, почиње у Дрвенграду на Мећавнику и трајаће до прекосутра и окупиће 50 младих музичара из реномираних музичких школа и са академија из Србије, Републике Српске, Русије, Бјелорусије, Њемачке и Кине.

Најбоље музичаре ће изабрати жири у коме ће бити ректор Државне музичке академије из Бјелорусије Јекатерина Дулова, композиторка Ања Ђорђевић и пијаниста Александар Маџар. Млади музичари ће се такмичити за “Златну, Сребрну и Бронзану матрјошку” у двије старосне категорије.

На свечаном отварању фестивала предвиђен је концерт познатог руског виолисте Јурија Башмета, док ће сутра наступити Александар Маџар, као и баритон Василиј Герело уз клавирску пратњу Олега Вајнштајна.

- Давно сам чуо Башмета и неколико пута уживао у начину на који свира. А оно што је ново, свјетско откриће, то је Нарек, виолончелиста чији тон подсјећа на најузвишеније моменте које смо слушали од највећих свјетских аутора - рекао је раније оснивач фестивала Емир Кустурица.

Башмет и Маџар ће наступити са Симфонијским оркестром “Кустендорф” под диригентском палицом маестра Србољуба Динића.

Концерт виолончелисте Нарека Хакназарјана, народног умјетника Јерменије, виолинисте Хачатура Алмазјана и баритона Ефима Заваљног, као и Крагујевчког певачког друштва у пратњи Јужносахалинског симфонијског оркестра под диригентском палицом Тиграна Хакназарјан планиран је на затварању самог фестивала.

Мајсторске курсеве младим талентима одржаће познати музичари који су гости фестивала.

У ревијалном дијелу програму биће изведена савремена опера Микаела Таривардијева “Очекивање” у режији Владана Ћурковића и под диригентском управом Марије Стајић, док ће у оквиру пратећег програма у јутарњим часовима бити приказани филмови “Тема” Глеба Панфилова и “Добродошли, или без преступа” Елема Климова.

Програм седмог фестивала биће испуњен првокласном музиком од раног јутра до касне вечери, па су тако вечерњи сати резервисани за џез мелодије у “Проклетој авлији”.

Фестивал, који је до ове године носио назив “Бољшој”, пружа прилику младим извођачима да се представе и упознају са истакнутим умјетницима, да подијеле искуства и са вршњацима из других земаља и да он као такав постаје одскочна даска за развој њихове будуће каријере.

Главни симбол фестивала је “Матрјошка” направљена у бојама руске и српске националне заставе, и представља симбол пријатељства и уједињења два народа - руског и српског.

Главна идеја

Главна идеја фестивала је да се подрже таленти из музичких школа и академија из Србије, Републике Српске као и из региона и Русије. Током четири дана млади музичари ће се такмичити у вјештини извођења руске класичне музике у двије старосне категорије - од 13 до 17 година и од 18 до 25 година, за главну награду фестивала “Златну матрјошку”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана