Mladi umjetnici na “Kustendorf klasiku”

Danko Kuzmanović
Mladi umjetnici na “Kustendorf klasiku”

Drvengrad - “Kustendorf Klasik”, sedmi festival ruske klasične muzike, koji se do sada zvao “Boljšoj festival”, počinje u Drvengradu na Mećavniku i trajaće do prekosutra i okupiće 50 mladih muzičara iz renomiranih muzičkih škola i sa akademija iz Srbije, Republike Srpske, Rusije, Bjelorusije, Njemačke i Kine.

Najbolje muzičare će izabrati žiri u kome će biti rektor Državne muzičke akademije iz Bjelorusije Jekaterina Dulova, kompozitorka Anja Đorđević i pijanista Aleksandar Madžar. Mladi muzičari će se takmičiti za “Zlatnu, Srebrnu i Bronzanu matrjošku” u dvije starosne kategorije.

Na svečanom otvaranju festivala predviđen je koncert poznatog ruskog violiste Jurija Bašmeta, dok će sutra nastupiti Aleksandar Madžar, kao i bariton Vasilij Gerelo uz klavirsku pratnju Olega Vajnštajna.

- Davno sam čuo Bašmeta i nekoliko puta uživao u načinu na koji svira. A ono što je novo, svjetsko otkriće, to je Narek, violončelista čiji ton podsjeća na najuzvišenije momente koje smo slušali od najvećih svjetskih autora - rekao je ranije osnivač festivala Emir Kusturica.

Bašmet i Madžar će nastupiti sa Simfonijskim orkestrom “Kustendorf” pod dirigentskom palicom maestra Srboljuba Dinića.

Koncert violončeliste Nareka Haknazarjana, narodnog umjetnika Jermenije, violiniste Hačatura Almazjana i baritona Efima Zavaljnog, kao i Kragujevčkog pevačkog društva u pratnji Južnosahalinskog simfonijskog orkestra pod dirigentskom palicom Tigrana Haknazarjan planiran je na zatvaranju samog festivala.

Majstorske kurseve mladim talentima održaće poznati muzičari koji su gosti festivala.

U revijalnom dijelu programu biće izvedena savremena opera Mikaela Tarivardijeva “Očekivanje” u režiji Vladana Ćurkovića i pod dirigentskom upravom Marije Stajić, dok će u okviru pratećeg programa u jutarnjim časovima biti prikazani filmovi “Tema” Gleba Panfilova i “Dobrodošli, ili bez prestupa” Elema Klimova.

Program sedmog festivala biće ispunjen prvoklasnom muzikom od ranog jutra do kasne večeri, pa su tako večernji sati rezervisani za džez melodije u “Prokletoj avliji”.

Festival, koji je do ove godine nosio naziv “Boljšoj”, pruža priliku mladim izvođačima da se predstave i upoznaju sa istaknutim umjetnicima, da podijele iskustva i sa vršnjacima iz drugih zemalja i da on kao takav postaje odskočna daska za razvoj njihove buduće karijere.

Glavni simbol festivala je “Matrjoška” napravljena u bojama ruske i srpske nacionalne zastave, i predstavlja simbol prijateljstva i ujedinjenja dva naroda - ruskog i srpskog.

Glavna ideja

Glavna ideja festivala je da se podrže talenti iz muzičkih škola i akademija iz Srbije, Republike Srpske kao i iz regiona i Rusije. Tokom četiri dana mladi muzičari će se takmičiti u vještini izvođenja ruske klasične muzike u dvije starosne kategorije - od 13 do 17 godina i od 18 do 25 godina, za glavnu nagradu festivala “Zlatnu matrjošku”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana