Међународни мастер клас Стефана Миленковића у Чачку

Танјуг
Међународни мастер клас Стефана Миленковића у Чачку

ЧАЧАК- Свјетски познати виолиниста Стефан Миленковић и национална платформа “Србија ствара”, уз подршку Туристичке организације Града Чачка, организују међународни мастер клас виолине у Србији, на који се заинтересовани умјетници могу пријавити до 1 маја, саопштили су из те платформе.

Након пристиглих пријава, професор Миленковић ће 31. маја одабрати 10 најбољих кандидата, који ће у јулу ићи на двонедељни програм у музичкој школи “Војислав Вучковић” у Чачку.

Виолински камп намењен је талентованим ученицима и студентима класичне виолине широм свијета.

 “Изузетно сам узбуђен што ћу у Србији одржати интензиван специјализован виолински курс. Жеља ми је да полазници овог кампа добију веома темељно и свеобухватно знање које ће им користити у свим димензијама њиховог виолинског и уметничког развоја”, истакао је Миленковић.

“Такође, полазници ће примити здраве и практичне принципе корисне за самоуверен живот и кормиларење фасцинантним, али и веома захтевним светом музичког бизниса”, објаснио је свјетски признати виолиниста.

“Веома ми је драго што је овај курс организован у сарадњи са националном платформом “Србија ствара”, чији сам креативни амбасадор, јер је управо подршка упућена младим уметницима једна од осовина мисије којој смо заједнички посвечени. Једва чекам и видимо се у јулу”, поручује Миленковић, који се вратио послије толико деценија из Америке да настави живот у Србији.

Програм двонедељног кампа креирао је управо Стефан Миленковић на основу више од 20 година педагошког искуства на неким од најпрестижнијих свјетских музичких колеџа, међу којима је и Џулијард школа у Њујорку, али и на основу разних едукација које је и сам похађао.

Један од највећих српских виолиниста и најмлађи дипломац на Универзитету уметности у Београду, посљедњих година био је и редовни професор виолине на Универзитету Илиноис и гостујући професор на Музичкој Академији у Београду.

Полазници мастер класа имаће свакодневне теоријске и практичне групне и индивидуалне часове са професором Миленковићем, дневне часове физичке спреме специфично развијене за музичаре, као и технике специјализованог дисања посебно релевантних за јавне наступе.

Више детаља о програму, пропозицијама и условима похађања мастер класа сви заинтерсовани могу пронаћи на званичној веб страници Стефана Миленковића. (www.stefanmilenković.com).

“Поносни смо што се након успешне вишедеценијске међународне каријере вансеријски таленат попут Стефана вратио у Србију и одлучио да подели своје знање и вештине са младим талентима и будућим великим именима класичне музике”, нагласила је Ана Илић, виша савјетница предсједнице Владе Републике Србије за креативне индустрије и туризам, која предводи тим националне платформе “Србија ствара”.

Она је истакла да ће овај први у низу заједничких мастер класова виолине у Србији свакако допринијети развоју домаће сцене класичне музике и унапредити је едукацијом младих, али прије свега допринијети позитивном представљању Србије у свијету.

“Стефан Миленковић је готово од самог оснивања креативни амабасадор платформе “Србија ствара” и до сада је на најбољи начин у свету представљао своју државу као земљу талентованих људи, а сада и као земљу у коју се талентовани људи враћају да раде и стварају”, закључила је Илић.

Национална платформа Србија ствара је кровно, међуресорно тијело чија је мисија да подстиче развој креативних индустрија, науке и економије засноване на знању, и креира нови национални бренд који Србију представља у свјетлу модерне и иновативне земље, креативних и талентованих људи.

Стефан Миленковић је у Београду одржавао увијек распродате концерте претежно на сцени Коларжеве Задужбине, али и у Сава центру, гдје се посебно памти серија тријумфалних концерата у дуету са македонским гитаристом Влатком Стефановским 2010. године.

Наступао је неколико пута у дуету на Коларцу и са босанским гитаристом Едином Карамазовим који свира барокну лауту, и увек је остављао врхунски утисак код публике и стручне јавности.

Недавно је гостовао у новој музичкој емисији “Студио” на РТС1, продукције Sky Music, када је наступио у дуету са београдском рок групом Van Gogh у свирању њихових хитова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана