Međunarodni master klas Stefana Milenkovića u Čačku

Tanjug
Međunarodni master klas Stefana Milenkovića u Čačku

ČAČAK- Svjetski poznati violinista Stefan Milenković i nacionalna platforma “Srbija stvara”, uz podršku Turističke organizacije Grada Čačka, organizuju međunarodni master klas violine u Srbiji, na koji se zainteresovani umjetnici mogu prijaviti do 1 maja, saopštili su iz te platforme.

Nakon pristiglih prijava, profesor Milenković će 31. maja odabrati 10 najboljih kandidata, koji će u julu ići na dvonedeljni program u muzičkoj školi “Vojislav Vučković” u Čačku.

Violinski kamp namenjen je talentovanim učenicima i studentima klasične violine širom svijeta.

 “Izuzetno sam uzbuđen što ću u Srbiji održati intenzivan specijalizovan violinski kurs. Želja mi je da polaznici ovog kampa dobiju veoma temeljno i sveobuhvatno znanje koje će im koristiti u svim dimenzijama njihovog violinskog i umetničkog razvoja”, istakao je Milenković.

“Takođe, polaznici će primiti zdrave i praktične principe korisne za samouveren život i kormilarenje fascinantnim, ali i veoma zahtevnim svetom muzičkog biznisa”, objasnio je svjetski priznati violinista.

“Veoma mi je drago što je ovaj kurs organizovan u saradnji sa nacionalnom platformom “Srbija stvara”, čiji sam kreativni ambasador, jer je upravo podrška upućena mladim umetnicima jedna od osovina misije kojoj smo zajednički posvečeni. Jedva čekam i vidimo se u julu”, poručuje Milenković, koji se vratio poslije toliko decenija iz Amerike da nastavi život u Srbiji.

Program dvonedeljnog kampa kreirao je upravo Stefan Milenković na osnovu više od 20 godina pedagoškog iskustva na nekim od najprestižnijih svjetskih muzičkih koledža, među kojima je i Džulijard škola u Njujorku, ali i na osnovu raznih edukacija koje je i sam pohađao.

Jedan od najvećih srpskih violinista i najmlađi diplomac na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, posljednjih godina bio je i redovni profesor violine na Univerzitetu Ilinois i gostujući profesor na Muzičkoj Akademiji u Beogradu.

Polaznici master klasa imaće svakodnevne teorijske i praktične grupne i individualne časove sa profesorom Milenkovićem, dnevne časove fizičke spreme specifično razvijene za muzičare, kao i tehnike specijalizovanog disanja posebno relevantnih za javne nastupe.

Više detalja o programu, propozicijama i uslovima pohađanja master klasa svi zaintersovani mogu pronaći na zvaničnoj veb stranici Stefana Milenkovića. (www.stefanmilenković.com).

“Ponosni smo što se nakon uspešne višedecenijske međunarodne karijere vanserijski talenat poput Stefana vratio u Srbiju i odlučio da podeli svoje znanje i veštine sa mladim talentima i budućim velikim imenima klasične muzike”, naglasila je Ana Ilić, viša savjetnica predsjednice Vlade Republike Srbije za kreativne industrije i turizam, koja predvodi tim nacionalne platforme “Srbija stvara”.

Ona je istakla da će ovaj prvi u nizu zajedničkih master klasova violine u Srbiji svakako doprinijeti razvoju domaće scene klasične muzike i unaprediti je edukacijom mladih, ali prije svega doprinijeti pozitivnom predstavljanju Srbije u svijetu.

“Stefan Milenković je gotovo od samog osnivanja kreativni amabasador platforme “Srbija stvara” i do sada je na najbolji način u svetu predstavljao svoju državu kao zemlju talentovanih ljudi, a sada i kao zemlju u koju se talentovani ljudi vraćaju da rade i stvaraju”, zaključila je Ilić.

Nacionalna platforma Srbija stvara je krovno, međuresorno tijelo čija je misija da podstiče razvoj kreativnih industrija, nauke i ekonomije zasnovane na znanju, i kreira novi nacionalni brend koji Srbiju predstavlja u svjetlu moderne i inovativne zemlje, kreativnih i talentovanih ljudi.

Stefan Milenković je u Beogradu održavao uvijek rasprodate koncerte pretežno na sceni Kolarževe Zadužbine, ali i u Sava centru, gdje se posebno pamti serija trijumfalnih koncerata u duetu sa makedonskim gitaristom Vlatkom Stefanovskim 2010. godine.

Nastupao je nekoliko puta u duetu na Kolarcu i sa bosanskim gitaristom Edinom Karamazovim koji svira baroknu lautu, i uvek je ostavljao vrhunski utisak kod publike i stručne javnosti.

Nedavno je gostovao u novoj muzičkoj emisiji “Studio” na RTS1, produkcije Sky Music, kada je nastupio u duetu sa beogradskom rok grupom Van Gogh u sviranju njihovih hitova.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana