“Листов псалтир” у Банском двору

Срна
“Листов псалтир” у Банском двору

БАЊАЛУКА - У Концертној дворани Банског двора пијаниста Арсен Чаркић вечерас је одржао концерт под називом “Листов псалтир” поводом 210 година од рођења једног од највећих композитора и пијаниста у историји - Франца Листа.

Програм концерта је обухватитио три круцијална дјела Листовог огромног стваралачког опуса, отварајући реситал са композицијом којом је Лист почињао скоро сваки свој концерт - транскрипцијом Баховог Прелудиума и Фуге у а-молу за оргуље.

Након уводне Пасије за клавир/оргуље, програм је настављен са два дјела која су настала у преломној тачки његовог живота - Балада у х-молу и Соната у х-молу.

Лист је био једна од оних музичких личности након којих више ништа није било исто. Листоманија у 19. вијеку је подразумијевала велику хистерију пред његове концерте. Френетични врисак жена из првих редова. Франц Лист је био поп звијезда 19. вијека.

Лист се за за врло кратко вријеме наметнуо као вјероватно највиртуознији инструменталиста након Паганинија, а у својој зрелој стваралачкој фази доноси веома широк хармонски језик, нове форме израза и нови третман структуре музичког дјела.

Отворио је и нове путеве за све оне који су дошли након њега. За разлику од данашњих поп звиједа, силни новац је усмјерио у хуманитарне акције. Све што је радио, било је чисто човјекољубље, преноси РТРС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана